CRNA HRONIKA

Starica morala piti mokraću da bi preživjela na brdu

Spasioci pronašli iscrpljenu i dehidriranu Britanku

M. HODŽIĆ

1.9.2014

Spasilački timovi Saveza udruženja gorskih službi spašavanja (GSS) u BiH jučer oko 9.45 sati pronašli su živu, ali teško dehidriranu i iscrpljenu 74-godišnju britansku državljanku Saru Mekenzi (Sarah McKenzie), za kojom su tragali na području Međugorja od petka, kada joj se na putu prema Brdu ukazanja izgubio svaki trag.

Starica je pronađena na brdu Gradina, 500 metara iznad Brda ukazanja, u veoma teškom stanju, nakon čega su je ekipe spasilaca transportirale do ekipe Hitne pomoći, koja joj ukazala ljekarsku pomoć.

Nepristupačan teren

Zdenko Marić iz Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS), stanica Mostar, kaže da su spasilačke ekipe staricu pronašle na veoma nepristupačnom i krševitom terenu, do kojeg je stigla nakon što je promašila skretanje za Brdo ukazanja.

sara-mekenzi2

Sari pomogao kurs preživljavanja

- Ona je u petak, kada je pošla prema Brdu ukazanja, unuku s kojim je došla u Međugorje na hodočašće dala torbu kazavši mu da nastavi put bez nje te da će ona doći za njim dok se odmori. No, promašila je skretanje i našla se u brdu. Iznenadila nas je njena vitalnost i snalažljivost, zahvaljujući čemu je i preživjela. Kazala nam je da je ranije prošla neki tečaj preživljavanja te da je pila mokraću da ne dehidrira. Uprkos tome, kada su je pronašli, bila je poprilično dehidrirana i iscrpljena i već je imala halucinacije i povredu na glavi od padova - kaže Marić.

Spasioci su nesretnu ženu pronašli u posljednji čas, jer da je još samo jednu noć ostala vani, ističu iz HGSS-a, sigurno ne bi preživjela.

Veliki uspjeh

- Ljekari su je zbrinuli i ona bi trebala biti dobro. Ono što smo mi vidjeli jeste da je ona veoma vitalna, jer je uspjela preživjeti na ovom vrelom hercegovačkom suncu i mi se nadamo da će njen oporavak proteći u najboljem redu. Mi smo najsretniji što se sve ovako završilo i za nas je to veliki uspjeh i dokaz da upravo ovakve situacije opravdavaju naše postojanje - dodao je Marić.

U potrazi za staricom ekipe službi iz HGSS-a Mostar i Čitluk, gorskih službi spašavanja iz Širokog Brijega, Posušja i Jablanice te Interventne spasilačke službe (ISS) Mostar, služili su se digitalnom kartografijom, statistikom, radiovezom i GPS uređajima te ostalim naprednim alatima.

Više od 50 spasilaca učestvovalo je u potrazi za Britankom.