BIH

GRAS-u propao tender za nabavku polovnih autobusa

Posao vrijedan 850.000 KM nisu uspjeli završiti

J. GAZIJA

1.9.2014

Međunarodni tender za nabavku 10 polovnih autobusa, vrijedan 850.000 KM bez PDV-a, koji je prije nešto više od mjesec raspisala Uprava GRAS-a, propao je.

Dobrobit firme

Novac za nabavku polovnih vozila osigurala je Vlada Kantona Sarajevo, i to kao jednu od mjera spasa za preduzeće GRAS koju su izglasali zastupnici u Skupštini KS na jednoj od redovnih sjednica.

Kako tvrdi Besim Hamidović, novoizabrani predsjednik Nadzornog odbora GRAS-a, razlog za propadanje tendera je neznanje ljudi u preduzeću, koji ne rade za dobrobit kompanije.

459 tendera GRAS ukupno raspisao

41tender uspješno je završen

- Ne mogu da shvatim da Uprava za mjesec nije uspjela ostvariti nijednu konkretnu saradnju s kompanijama iz Evrope, kojih ima tridesetak, kako bi se kupila vozila. Nemamo kvalitetan kadar koji će tražiti ponuđače, a razlog je neznanje - kaže Hamidović.

On ističe da će, ukoliko drugi tender za autobuse ne bude prošao, zahtijevati smjenu Uprave ili izvršnog direktora za autobuski sektor GRAS-a.

Novac na računu

- Skoro 890.000 KM, koliko nam je dala Vlada KS, stoji na računu i propada, jer nisu u stanju da kupe vozila. Samo do sada preduzeće je raspisalo 459 tendera, od čega je 41 uspješno završen. GRAS je, na osnovu propalih tendera, na gubitku 102.000 maraka - tvrdi Hamidović.

Štrajk i kolaps u gradu

Iako je Sindikat komunalne privrede GRAS-a najavio da će radnici, ukoliko se konačno ne riješi status preduzeća, blokirati gradske ulice polovinom septembra, u Nadzornom odboru tvrde da se ne boje mogućeg kolapsa u gradu.

- Štrajk mora biti najavljen najmanje deset dana prije održavanja, a poslodavac je dužan osigurati mjesto gdje će biti održan. Svaki radnik koji bude stupio u štrajk i prekršio zakon, dobit će otkaz - kaže Hamidović.