BIH

Kako su aktivisti NSRzB-a dobivali po 800 maraka

Inspektori SIPA-e u Tuzli već duže prikupljaju dokaze

A. HADŽIĆ

1.9.2014

Inspektori SIPA-e u Tuzli već duže prikupljaju dokaze o zloupotrebama sredstava poticaja za poljoprivredu u Tuzlanskom kantonu (TK), za koje postoji osnovana sumnja da su ih počinili članovi NSRzB-a, saznaje "Avaz".

Sve ispričao

Glasine da je u TK za nekoliko stotina aktivista NSRzB-a, uoči lokalnih izbora 2012. godine, iz budžeta FBiH - Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s pozicije E/7- Rezerve - u vidu jednokratne podrške poljoprivrednicima isplaćeno po 800 KM, našem listu potvrdio je jedan od dobitnika ovih sredstava iz Kalesije. On je dao izjavu inspektorima SIPA-e.

novorjesenjefx014

Na osnovu ovakvog rješenja novac je isplaćivan

- Ta jednokratna podrška u 90 posto slučajeva isplaćivana je članovima i aktivistima NSRzB-a. Prijedlog je išao iz vrha stranke u Tuzli, s tim da, kada nam bude uplaćen, novac podignemo i odnesemo ga u stranku. Jedni su vraćali cijeli iznos koji im je uplaćen na račun, jedni samo dio, dok jedni, osim rješenja koje im je stiglo na kućnu adresu da su im odobrena sredstva, novac nikada nisu ni vidjeli. Većinu nas je SIPA pozivala da damo izjave i naravno da sam ispričao sve što sam znao. Spreman sam za to i krivično odgovarati, ali ovom lopovluku mora se stati ukraj - kaže naš izvor čiji identitet radi interesa istrage ne možemo otkriti.

Kupovina glasova

„Avazov" sagovornik navodi da je novac, prikupljen po osnovu takozvane jednokratne pomoći poljoprivrednicima, poslužio za kupovinu glasova na proteklim općinskim izborima, a na shemi po kojoj su se glasovi kupovali te infrastrukturi koja je to odrađivala pozavidjela bi, kaže, i „dobro organizirana sicilijanska mafija".

O tome dokle se došlo s prikupljanjem informacija o ovom slučaju, čekamo zvaničan odgovor SIPA-e.

Zemlje ni na balkonu

Slučaj je SIPA-i, saznajemo, prijavio jedan broj članova NSRzB-a čija su se imena našla na popisu onih koji su dobili jednokratnu pomoć, a sredstva im nikada nisu bila uplaćena. Među njima, kažu, bilo je i osoba koje imaju po nekoliko dunuma zemlje i uglavnom obrađuju zemlju za lične potrebe, ali i onih koji zemlje nemaju ni na balkonu, kaže naš izvor.