PUTOVANJA

Samo za avanturiste: "Extremesport" ogranizuje paragliding školu

Obuka će se izvoditi isključivo vikendima

A. Sm.

1.9.2014

Od najranijih vremena čovjek je pokazivao želju za letenjem. Počeci paragliding sporta vezuju se uz 1952. godinu, kada je Domina Jalbert prvi preradio padrobran, omogućivši mu lateralno letenje.

U Bosni i Hercegovni Paragliding klub "Extremesport" (prvobitno poznat kao "XS") osnovan je 1998., a nastao je na inicijativu nekoliko entuzijasta, zaljubljenika u prirodu. Osnovni cilj je promocija i unaprijeđenje paraglidinga u našoj zemlji i stvaranje vrhunskih sportista u paragliding disciplinama. Osim paraglidinga, u okviru ovog kluba možete se okušati u brdskom biciklizmu, alpinizmu, slobodnom penjanju, planinarstvu, snowbording motociklizmu i motokrosu. Na ovom mjestu bitna je promocija zdravog života i boravka u prirodi.

Kako bi uživali u paraglidingu, potreban vam je paraglider kao i dodatna oprema. Paraglider se sastoji od krila fleksibilne konstrukcije od posebne vrste vrlo laganog najlona, ojačanog mrežastim tkanjem. U osnovnu opremu pored paraglajdera ubraja se, sjedište, rezervni padobran, kaciga te instrumenti (variometar i GPS uređaj te radio stanica). Oprema teži od 15-20 kg i stane u ruksak veličine 150-180 litara zapremine.

Ukoliko želite uživati u ovom sportu paragliding škola "Extremesport" započinje novu sezonu 6. septembra 2014. godine.

Obuka u ovoj školi će se izvoditi isključivo vikendima, pretežno na lokalitetu planine Bjelašnica. Za obuku u paraglidingu se možete prijaviti ukoliko ste stariji od 18 godina ili 16 godina ali da imate pristanak oba roditelja te ukoliko nemate zdravstvenih tegoba. Da biste pristupili obuci, potrebo je izvršiti prijavu najkasnije do 4. septembra jer broj mjesta je ograničen na 20 polaznika.

Za sve informacije o paragliding školi "Extremesport" možete saznati upitom na email [email protected] ili upitom na br telefona 062 990 900, kao i na web stranici www.extremesport.ba.