BIH

Spriječiti odlazak ratnika iz Evrope!

Zaključci Evropskog vijeća u Briselu za suprotstavljanje Islamskoj državi

A. DUČIĆ

1.9.2014

Evropsko vijeće na višesatnom zasjedanju u Briselu donijelo je pet zaključaka u kojima zauzima jasan i nedvosmislen stav da su stvaranje halifata u Iraku i Siriji te islamistički izvoz terorizma na kojem je zasnovan, direktna prijetnja po sigurnost Evropi!

Otkrivanje boraca

Kako se navodi u zvaničnom aktu objavljenom na internet-stranici Evropskog vijeća, "Evropska unija odlučna je doprinijeti snažnom suprotstavljanju opasnosti od Islamske države (IS) i drugih terorističkih grupa u Iraku i Siriji, a na temelju rezolucije 2170 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda".

- Pozdravljamo napore SAD i drugih partnera te inicijativu za održavanje međunarodne konferencije o sigurnosti u Iraku. Podržavamo odluke članica EU o pružanju vojne pomoći Iraku i kurdskim regionalnim vlastima. Vijeće će razmotriti efikasnije korištenje restriktivnih mjera kako bi se Islamskoj državi uskratila ilegalna prodaja nafte i ostalih resursa na međunarodnim tržištima - istaknuto je, između ostalog, u Deklaraciji Evropskog vijeća, u kojoj se pripadnici IS-a pozivaju na odgovornost zbog bezobzirnog ubijanja i kršenja ljudskih prava.

U Deklaraciji je navedeno i da Evropsko vijeće čvrsto vjeruje da je potrebna odlučna akcija na sprečavanju odlaska dobrovoljaca iz Evrope te njihovog priključenja džihadistima u Iraku i Siriji. S tim u vezi, istaknuto je da je potrebna ubrzana implementacija paketa mjera EU iz prošle godine kojom se u EU i u trećim zemljama sprečavaju radikalizacija i ekstremizam, uključujući i otkrivanje, istragu i procesuiranje osoba za koje se sumnja da su strani borci.

irak-kurdi3

Iz iračke provincije Salahedin: Žestoke borbe protiv pripadnika IS-a

Također, njemački Bundestag, kako je zvanično saopćeno, danas će održati vanrednu sjednicu na kojoj bi trebao donijeti odluku o vojnom angažman protiv terorističke Islamske države. Prema ocjenama analitičara, ovo je pionirski korak u njemačkoj vanjskoj politici, a dolazi u momentu nakon što je američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) javno pozvao svijet na globalnu koaliciju protiv terorista okupljenih u IS-u, opisavši ih kao veliku prijetnju po sigurnosti u svijetu.

Njemačka nacionalna agencija (DPA) jučer je izvijestila da su ključne frakcije u Bundestagu još u petak navečer razgovarale o mogućem davanju zelenog svjetla za vojnu intervenciju u Iraku. Ona će se, kako je predviđeno, u prvoj fazi ogledati u isporuci oružja Kurdima koji se nalaze na području sjevernog Iraka. To će se desiti po dogovoru s iračkom vladom.

Objavljeno je i da je njemačka vojska (Bundeswehr) već sačinila listu oružja koje treba biti isporučeno. Riječ je, između ostalog, o protivtenkovskom oružju, koje će biti upotrijebljeno protiv vojnih vozila koja su islamisti oduzeli od iračke vojske

Poslanicima Bundestaga, uoči današnje rasprave, stigao je iz ministarstva vanjskih poslova Njemačke zvaničan akt u kojem je navedeno da se jezgro terorista okupljenih u IS-u sastoji od 15.000 ljudi. To su, navodi se, procjene Stejt departmenta, prema kojima je na stranu IS-a u Iraku stalo 7.000, a u Siriji do 8.000 ljudi.

Planirano je da se danas na početku zasjedanja Bundestaga kancelarka Angela Merkel obrati saopćenjem njemačke vlade koje nosi naziv "Humanitarna pomoć za izbjeglice u Iraku i borba protiv terorističke organizacije IS".

2.000 boraca i više iz Evrope se priključilo IS-u

500 boraca iz Velike Britanije

400 boraca iz Njemačke

130 boraca iz Austrije

139 osumnjičenih boraca pod istragom njemačkog tužilaštva

Merkel je tokom vikenda za njemačke medije izjavila da se u ovom momentu isključuje angažman njemačkih vojnika.

Razgovor s Obamom

Portparol njemačke kancelarke Štefen Sajbert (Steffen Seibert) medije je u petak upoznao s dugim telefonskim razgovorom između Merkel i američkog predsjednika Baraka Obame (Barack) koji je vođen noć ranije, a koji se, osim situacije u Ukrajini, ticao i globalnog suprotstavljanja terorističkoj Islamskoj državi.

Kako je jučer objavio londonski "The Guardian", britanska vlada ostavila je otvorena vrata za priključenje zračnim napadima protiv terorista IS-a.

Američki zračni napadi i oslobađanje Amerlija

amirli-pomoc

Humanitarna pomoć izbačena iz zraka

Američka vojska, na zahtjev iračke vlade, bacila je humanitarnu pomoć iz zraka u irački grad Amerli, gdje žive hiljade šiitskih Turkmena, do kojih ne stižu voda, hrana i lijekovi zato što su opkoljeni džihadistima. To je učinjeno zajedno s avionima iz Australije, Francuske i Velike Britanije.

- Humanitarna pomoć isporučena je u koordinaciji sa zračnim napadima na položaje džihadističke organizacije Islamska država - rekao je sekretar Pentagona za štampu Džon Kirbi (John Kirby).

Prema izvještaju dnevnika "Washington Post", ova akcija doprinijela je ulasku iračkih trupa u Amerli, koji je bio pod opsadom džihadista.

Vijeće zaljevskih zemalja: Osuda ekstremne interpretacije islama

Šest članica Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja, koje čine Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Oman, osudilo je na sastanku u Saudijskoj Arabiji djelovanje IS-a i njegovu ekstremnu interpretaciju islama. Podržana je Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom se pozivaju sve države članice da poduzmu mjere suzbijanja regrutiranja "stranih terorističkih boraca".

- Žestoko osuđujemo one koji koriste islam kao izgovor za ubijanje i protjerivanje Iračana i Sirijaca - izjavio je kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah Halid el-Sabah na sastanku u Džedi.