BIH

Omerović: Nećemo biti dio plana RS

Bojkot bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja

A. HADŽIĆ

1.9.2014

Za bošnjačku djecu iz Konjević-Polja danas neće početi školska godina, kako to predviđa nastavni plan i program manjeg bh. entiteta RS.

Zahtjevu roditelja da u nastavni proces bude uvedeno izučavanje nacionalne grupe predmeta, Ministarstvo prosvjete RS nije udovoljilo te su roditelji odlučili da svojoj djeci ne dozvole pohađanje nastave u područnoj Osnovnoj školi u Konjević-Polju.

Bošnjačka djeca, kako nam je kazao Muhizin Omerović, jedan od predstavnika roditelja,  danas u devet sati okupit će se u Novoj Kasabi, gdje će početi sa slušanjem instruktivne nastave, kako je to rađeno i prošle školske godine.  

- Vlast RS, očito, ima neki plan i mi nećemo biti dio tog plana. Sve ćemo učiniti da naša djeca dobiju kvalitetno obrazovanje, da izučavaju svoj jezik i historiju, kako im to i zakon omogućava, i nećemo podleći hirovima  onih koji su RS zamislili kao prostor jednog naroda i jedne kulture - poručio je Omerović.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, u izjavi za naš list kazao je da je o izučavanja nacionalne grupe predmeta u školama u Konjević-Polju i Kotor-Varoši u nekoliko navrata pokušavao razgovarati s ministrom prosvjete RS Goranom Mutabdžijom, ali da je sve bilo uzalud.

Salkić: Pokrenuti pitanje ustavnosti naziva „srpski jezik“

- S Mutabdžijom je, jednostavno, nemoguće razgovarati. Naravno, pitanje izučavanja nacionalne grupe predmeta bošnjačke djece povuklo je jedno drugo pitanje, koje će vrlo brzo doći na tapet sudskih instanci.  

Riječ je o imenu jezika naroda koji žive u RS, koji se Ustavom RS naziva „jezik srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda", a ne srpski, bošnjački ili hrvatski jezik. Ne može u đačkoj knjižici stajati da neko ima ovu ili onu ocjenu iz „srpskog jezika", ako kategorija „srpski jezik" ne postoji u Ustavu - upozorava Salkić.