BIH

Mesihović urušava sistem zdravstva

Vlada FBiH usvojila neustavan Nacrt zakona

S. MUHIĆ

1.9.2014

Federalna vlada SDP - SDA utvrdila je neustavan Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju u FBiH! Ako bude usvojen na način kako je to predviđeno Nacrtom, zdravstveni sistem u većem bh. entitetu bit će urušen.

Upozorio je to u izjavi za „Dnevni avaz" ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić.

Nivo kantona

Nakon usvajanja Nacrta, ministar zdravstva FBiH Rusmir Mesihović (SDP) ustvrdio je da novi zakon, umjesto trenutnih 11 zavoda, predviđa formiranje jedinstvenog federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, dok će se kantonalni prestrukturirati u službe. Također, kao je istaknuto, takav model podrazumijeva centralno prikupljanje i raspodjelu sredstava od doprinosa za zdravstveno osiguranje po jedinstvenim kriterijima na području cijele FBiH.

No, to bi, kako tvrdi Lokmić, bilo klasično kršenje Ustava FBiH, jer zdravstvo nije u nadležnosti federalnog, nego kantonalnog nivoa vlasti.

- Osim toga, uloga postojećeg Federalnog zavoda osiguranja i reosiguranja bila je da pomaže kantone koji nemaju dovoljno novca. Ali, taj zavod postao je finansijer za liječenje van BiH i liječenje skupim lijekovima!? U taj zavod 50 posto novca uplaćuju kantoni, a ostatak Federacija, koja je tom zavodu dužna više od 600 miliona KM. Zbog toga se opravdano sumnja da formiranjem jedinstvenog federalnog fonda Vlada želi krpiti svoje budžetske rupe, a na račun kantona - rekao je Lokmić.

Otpuštanje radnika

Također, prema njegovim riječima, ako bude ostvarena namjera Federalne vlade i ministra Mesihovića, jedini zdravi segment u kantonima koji funkcionira, zdravstvo, bit će oboren na koljena.

- Apsurdno je to da se sva sredstva daju na upravljanje jednoj osobi ili grupi, a pod izgovorom da će izvršiti racionalizaciju. Mogu to uraditi, ali će kao rezultat dobiti otpuštanje zdravstvenih radnika, iako ih i ovako manjka - upozorio je Lokmić, dodavši da ovakav štetan propis ni pod koju cijenu ne smije biti usvojen.

Ž8 =

Ž6 = Fotelja za ministra?

Kako saznaje „Avaz", formiranje federalnog fonda krije dva dijela plana koja je osmislio vrh SDP-a. Iza namjere da se formira federalni fond, kako saznajemo, krije je pokušaj SDP-a da sakrije katastrofalne rezultate svojih direktora zavoda zdravstvenih osiguranja većine kantona u FBiH. Drugi dio plana navodno je taj da u direktorsku fotelju budućeg jedinstvenog zavoda smjeste Mesihovića kada mu istekne mandat ministra.

Bošković: To što oni rade je protuustavno i protuzakonito

mladen-boskovic1

Bošković: Stav negativan

Ministar zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mladen Bošković (HDZ BiH) kazao nam je da je Ministarstvo na čijem je čulu dalo negativan stav na Mesihovićev, odnosno SDP-ov nacrt.

- Pozvali smo se na Ustav FBiH, gdje sve jasno piše. Ne može niko raditi nešto u ime županije, ako je ustavna nadležnost podijeljena, a da nas ništa ne pita. To što oni rade je protuustavno i protuzakonito - rekao je Bošković.

Ističe da je protiv politiziranja i da se samo treba držati Ustava i zakona FBiH.

- Prijedlozi Federalnog ministarstva su predizborni trikovi. U devetom mjesecu rade nacrt zakona, pa ide javna rasprava, prijedlog... To znači da ga ova vlada i ovaj ministar neće usvojiti - rekao je Bošković.