BIH

Jutros se saobraća po pretežno mokrom kolovozu

Povećana opasnost od odrona

Autor:Fena

1.9.2014


Pretežno mokar kolovoz i povećana opasnost od odrona ovog jutra karakterišu  saobraćajnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Na magistralnom putu M-16 Jajce-Crna Rijeka (u mjestu Lučina), zbog klizišta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Kiseljak-Busovača, Bosansko Grahovo-Livno i Rostovo-Novi Travnik.

Zbog izvođenja radova na deminiranju terena kod kasarne u Visokom, u periodu od 7.30 do 14.30 sati, saobraćaj je na dionici autoputa A1 Visoko-Podlugovi iz pravca Visokog prema podlugovima preusmjeren u preticajnu traku.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Danas počinje nova školska godina, pa se zbog povećanog broja djece na ulicama vozači upozoravaju da voze maksimalno oprezno, posebno u blizini škola.

AUTOPUT:

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci) izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI

M-4
Simin Han-Kalesija-zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone (u mjestu Babajići).
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-5
Kiseljak-Busovača, u toku su sanacioni radovi na mostu, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na novoizgrađenu jednosmjernu obilaznicu i odvija se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-16.1
Klašnice-Prnjavor, u mjestu Čardačani, saobraća se usporeno, jednom trakom.

M-16.4
Rostovo-Novi Travnik, zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom, naizmjenično.

M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 7.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 sati.

M-18
Sarajevo-Trnovo-zbog sanacionih radova saobraćaj se kod brane Bogatići odvija jednom trakom - naizmjenično.
Tuzla-Ugljevik - zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone (Seljublje).
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-408 Dubovsko - Kulen-Vakuf, nastavljeni su sanacioni radovi, usporeno saobraćanje (jednom trakom).

R-456 Šibošnica-Previle (Donji Humci-Gornji Humci), zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta, saobraća se jednom trakom.

R-467 Olovo-Ribnica - saobraćaju vozila do 12 tona

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, saobraća se otežano i usporeno. U ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici s ulicom Nikole Šopa) obustavljen je pješački saobraćaj. Do 5. septembra  saobraćaj je iz ulice Džemala Bijedića prema ulici Kurta Schorka (smjer iz pravca grada prema Rajlovcu), obustavljen i preusmjeren preko novoizgrađene rampe kroz ulice Nikole Šopa i Hifzi Bjelavca u ulicu Kurta Schorka.

-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Hamdije Kreševljakovića, Kromolj, Doljanska i Ahatovićka.

-Zbog izvođenja radova na održavanju kanalizacione mreže, usporeno je saobraćanje u vremenu od 23.00 do 6.00 sati u sljedećim ulicama: Maršala Tita, Dalmatinska, Obala Kulina bana, M. M. Bašeskije, Branilaca Sarajeva, Telali, Kračule, Radićeva, Mis Irbina, Vladimira Perića, Reisa Dž. Čauševića, Musala, Bolnička, Koševo, Jezero i Sutjeska, saopćeno je iz BIHAMK-a.