NOGOMET

Počinje bitka za Francusku

Safet Sušić danas okuplja fudbalere uoči starta ciklusa za Euro 2016.

M. TANOVIĆ

1.9.2014

Reprezentativci Bosne i Hercegovine danas će "presjeći vrpcu" Trening-centra Nogometnog saveza BiH u Zenici i time označiti početak priprema za novi kvalifikacioni ciklus za Euro 2016. u Francuskoj. Kao što je poznato, 4. septembra u Tuzli nas očekuje prijateljski duel s Lihtenštajnom, a pet dana poslije u Zenici protiv Kipra i prvi kvalifikacioni.

Selektor Safet Sušić na prvo okupljanje od Mundijala u Brazilu pozvao je 22 fudbalera. Zapravo 23, ali je Sead Kolašinac otpao zbog povrede. Svi bi oni do večeras trebali doći u Zenicu.

Nakon premijernog nastupa na Svjetskom prvenstvu, nema sumnje da je jedini ishod predstojećeg ciklusa koji nas može zadovoljiti - prvi plasman na EP. Ništa manje, a toga je svjestan i Pape.

Bez trojice

Sušić je potpisao novi ugovor upravo zbog ambicije da, nakon Mundijala, odvede našu selekciju i na Evropsko prvenstvo. Posao će nam olakšati činjenica da će sada, prvi put, na Euro direktno ići prve dvije ekipe, dok će šansu za nastup na EP-u imati i trećeplasirana. Reklo bi se, nikad lakši put.

No, bit će sve samo ne lako, jer nas očekuju sudari sa prejakom Belgijom te s neugodnim Izraelom, Velsom i Kiprom. Osim toga, novi ciklus dočekujemo bez dva do sada standardna reprezentativca Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića, dok neće biti ni Senijada Ibričića. Bit ćemo sigurno slabiji, ali koliko...

pape15333

Sušić: Razmišljati samo o Kipru

- To, zaista, ne znam. Hoće li njihovo neigranje biti veliki hendikep, saznat ćemo vrlo brzo. To zavisi od onih koji će ih zamijeniti - odgovor je Safeta Sušića.  

Septembarske utakmice sa sobom, prema tradiciji, nose dozu brige, jer je uvijek previše onih kojima nedostaje utakmica i koji još nisu u formi. Ovog puta, među njima je i Muhamed Bešić, koji ne igra za Everton, a kojeg Pape smatra standardnim prvotimcem.

- Veliko mi je iznenađenje što Bešić ne igra. Ne ulazim u razloge zbog kojih mu trener ne daje ozbiljniju priliku, ali mi to nije jasno. Doveli su ga kao pojačanje, odlično je igrao u Brazilu i onda sjedi na klupi. Ne razumijem to. Bešić, jednostavno, mora igrati, da vidi da ljudi vjeruju u njega.

S njim smo imali sličan problem kada je bio u Hamburgu i kada je na pripreme reprezentacije dolazio poljuljanog samopouzdanja, jer je tamo bio u problemima. Nadam se da to neće biti slučaj sada, jer protiv Kipra ne mogu staviti više od jednog ili dva fudbalera koji ne igraju. Trebaju mi igrači koji već imaju nekoliko susreta u nogama - kaže Sušić.

Samo pobjeda

Bosna i Hercegovina u kvalifikacije ulazi kao jedan od favorita grupe, ali plasman na jedno od prva dva mjesta neće doći sam po sebi. Pape kaže da je svjestan opasnosti minskog polja koje nas čeka.

- Doze straha uvijek ima. U našoj grupi, izuzev Andore, sve ekipe gaje izvjesne ambicije da se nađu među najbolje tri. Čak i Kipar. Zato kvalifikacije neće biti nimalo lagane i u njih trebamo ući najozbiljnije. Za sada ne bih razmišljao o utakmicama s Belgijom, Velsom i Izraelom, koje nas očekuju ove godine, nego samo o Kipru. U tom susretu zanima nas samo pobjeda, koja će, osim bodovnog, imati i značaj s aspekta samopouzdanja ekipe - kaže Sušić.

Samo u utorak dva trneinga

- Prve treninge imat ćemo u utorak i to će biti jedini dan do susreta s Kiprom kada ćemo raditi dva puta. Već u srijedu idemo u Tuzlu, a nakon duela s Lihtenštajnom u četvrtak, vraćamo se u Zenicu, gdje ćemo do početka kvalifikacija trenirati jednom dnevno - kaže Sušić.

Novi režim: Po Centru neće moći šetati ko hoće i kad hoće

Trening-centar Nogometnog saveza BiH u Zenici ponudit će reprezentativcima sasvim drugačiji ambijent. Daleko su od Sarajeva, od svojih omiljenih mjesta za izlazak u slobodno vrijeme, daleko i od prijatelja... Kako će to izgledati?

- Što se tiče Centra, bit će sasvim novi režim. Treninzi će biti zatvorenog tipa. Novinari će moći ući prije njih, uzeti izjave, a onda će morati napustiti kamp. Ne želim da po Centru šeta ko hoće i kada hoće, kao što je to bio slučaj na Ilidži i u Hrasnici. Jedini trening koji će biti otvoren za javnost bit će onaj dan prije utakmice. Tada će moći doći navijači.

Kada je riječ o slobodnom vremenu za igrače, u razgovoru ćemo dogovoriti termine kada mogu primiti posjetu. Ne zabranjujem ja nikome da dolazi, ali moraju se odrediti termini - kaže Sušić.

Ko dolazi u Zenicu

GOLMANI

Asmir Begović (Stouk, Engleska)

Jasmin Fejzić (Alen, Njemačka)

Ratko Dujković (Zrinjski)

ODBRANA

Ognjen Vranješ (Elazigspor, Turska)

Ermin Bičakčić (Hofenhajm, Njemačka)

Toni Šunjić (Kuban, Rusija)

Mensur Mujdža (Frajburg, Njemačka)

Avdija Vršajević (Hajduk, Hrvatska)

VEZNI RED

Muhamed Bešić (Everton, Engleska)

Sejad Salihović (Hofenhajm, Njemačka)

Gojko Cimirot (Sarajevo)

Haris Medunjanin (Deportivo, Španija)

Senad Lulić (Lacio, Italija)

Miralem Pjanić (Roma, Italija)

Sanjin Prcić (Ren, Francuska)

Izet Hajrović (Verder, Njemačka)

Goran Zakarić (Široki Brijeg)

Anel Hadžić (Šturm, Austrija)

Tino Sušić (Hajduk, Hrvatska)

NAPAD

Vedad Ibišević (Štutgart, Njemačka)

Edin Džeko (Mančester siti, Engleska)

Edin Višća (Istanbul BB, Turska)