KOLUMNE

Mrtvi na glasanju

Komentar dana

Almasa Hadžić

1.9.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH dostavit će nadležnim tužilaštvima informaciju o svim spornim prijavama za učešće na općim izborima 12. oktobra ove godine, pa i o tome da je za glasanje prijavljeno 37 mrtvaca, od kojih je čak 35 pod zemljom duže od dvije godine.

Na pitanje javnosti ko je to mogao prijaviti mrtve osobe da glasaju na predstojećim izborima, nije teško odgovoriti. Isti oni koji još od prvih poslijeratnih izbora redovno na izborima varaju i kradu glasove, glasaju za svoje pokojnike i rahmetlije, odvažili su se da to urade i na ovim izborima, uvjereni da su proces varanja usavršili dovoljno dobro da za njih suda i zakona nema.

To što je CIK odlučio dokaze o prijavama za glasanje osoba koje su davno umrle dostaviti tužilaštvu, od izuzetne je važnosti za zakonitost izbornog procesa u našoj zemlji. Pitanje je samo hoće li tužioci htjeti procesuirati osobe koje su za izbore prijavljivale mrtve članove svoje porodice i tako, po ko zna koji put, svjesno prekršile Izborni zakon.

Do sada nije bilo izbora u BiH, a da na njima nije evidentirano glasanje nepostojećih osoba ili glasanje jedne osobe po nekoliko puta. Nije bilo izbora, a da na njima nije dokumentirano kupovanje glasova birača tik ispred biračkog mjesta, ili poništenje glasačkih listića pojedinih kandidata na izborim od bahatih partijskih plaćenika u biračkim odborima.  

Nebrojeno je prijava o ovim nezakonitostima koje su išle prema CIK-u, prema policiji, tužilaštvima, ali o njihovom ishodu u javnosti nije bilo informacija. Zašto? Pa zato što je sve ostalo, uglavnom, na prijavama.

Nadati se da će CIK ustrajati u tome da budu pronađeni i kažnjeni odgovorni za prijavljivanje umrlih da glasaju na predstojećim općim izborima. U suprotnom, mrtvi će nastaviti glasati!