LIFESTYLE

Vodič do najbolje lozinke

Prijetnje na internetu nikad nisu bile izraženije

Redakcija

31.8.2014

Sigurnost na internetu je nešto o čemu svaki korisnik treba voditi računa. Savjetujemo vam kako da se zaštitite od neželjenih napada. Kao i u svim drugim aspektima kada je sigurnost u pitanju, potrebno je pratiti određena uputstva kako biste bili zaštićeni. Prvo treba znati kako i ko dolazi do vaših lozinki.

Osnovni je napad nekoga ko vas poznaje i pokuša da provali vašu šifru na osnovu podataka o vama. Drugi čine napadi hakera, koji imaju različite strategije otkrivanja lozinki. Treći su sigurnosni propusti sajtova, koji tako omoguće pristup povjerljivim podacima.
 
Na vama je da ispunite osnovna pravila sigurnosti na internetu, a to je da napravite jaku lozinku.
 
Stručnjaci navode da bi svaka lozinka trebala imati minimum 16 karaktera koji su sačinjeni od malih i velikih slova, brojeva i znakova interpunkcije. U njoj se ne bi trebale naći riječi koje se nalaze u rječniku, imenice i korisnikovo ime, jer se za provaljivanje šifri često koriste u rečenici. Postoje posebni programi za čuvanje lozinki i jedan od boljih je Lastpass, koji je, ujedno, i besplatan. Također, nikako ne treba koristiti jednu istu lozinku za više nalog.

Statistika

  • 16 karaktera treba sadržavati vaša lozinka
  • 1,8 miliona malvera detektirano je prošle godine
  • 104.427 potpuno novih malvera napravljeno je prošle godine
  • Najlakše je kombinirati neke fraze koje vama znače i samo ih promijeniti da zadovoljavaju osnovna pravila jakih lozinki