BIH

Hiljadu ljudi na dženazi legendarnog “Zije Kobre”

Posljednji ispraćaj istaknutog zvorničkog borca

M. Berbić

31.8.2014

U prisustvu blizu hiljadu povratnika, saboraca i mještana naselja zvorničke i sapanjske općine, u Durakovićima kod Zvornika, obavljeni su dženaza i ukop Zijada Ramića, u Podrinju poznatijeg kao "Zijo Kobra",  jednog od komandira interventne jedinice "Kobre", koja je djelovala u okviru 206. viteške brigade Armije R BiH sa sjedištem u Sapni i najistaknutijih boraca na zvorničkom ratištu .

zijo

Bio je komandir interventne jedinice

Ramić je preminuo prošle sedmice nakon teške bolesti u 43. godini života. Bio je među prvim povratnicima u rodne Durakoviće, ali je zbog izostanka podrške i egzistencijalnih teškoća, poput mnogih Podrinjaca, bio prinuđen da sa porodicom ode u Francusku, gdje je i živio posjednjih godina.

Tek nedavno je uspio dobiti boravišne papire, i tokom odmora u zavičaju mu je pozlilo i ustanovljeno da je teško obolio. Ljekari u Francuskoj mu nisu mogli puno pomoći i  preminuo je tri dana nakon povratka u tu zemlju.

Tabut sa njegovim tijelom do mezara su donijeli preživjeli pripadnici "Kobri", a dženazu namaz je predvodio Zijad ef. Hasanović, imam džemata Đulići.

Iza preminulog Ramića su ostali supruga i maloljetni sin.