BIZNIS

"Telemach" kupuje "M&H Company"

United Group preuzima cijelo kablovsko tržište

Autor:M. Aš.

31.8.2014

United Group, kojeg čine "Telemach" u Sloveniji i BiH, SBB kao i "Total" TV u Srbiji, a koji je u vlasništvu srbijanskog biznismena Dragana Šolaka, želi kupiti bh. telekomunikacijsku grupaciju, ujedno jednog od najvećih konkurenata na bh. kablovskom tržištu, "M&H Company", objavio je jučer portal indikator.ba.

Najveći posao

Nekoliko izvora, kako je prenio ovaj portal, potvrdilo je da je "Telemach" već uputio prijavu koncentracije konkurencijskom vijeću BiH.

Također, načelni dogovor, odnosno predugovor, između vlasnika sarajevske kompanije i "Telemacha" je postignut, iako ne obavezuje niti jednu stranu.

Ukoliko Konkurencijsko vijeće BiH odobri koncentraciju, ovaj posao bi mogao biti ubjedljivo najveći i najopsežniji u odnosu na sve koncentracije i preuzimanja od firme  "Telemach" na bh. tržištu.

Indikator navodi da je jedan od suvlasnika kablovskih televizija HS i "HKBnet" jeste i Jovanka Kabanica, supruga Ace Kabanice, predsjednika Skupštine preduzeća "Elta Kabel" i člana Upravnog odbora Asocijacije kabel operatera i distributera BiH (AKOP).  

Aco Kabanica je potvrdio da se već duže vrijeme vode pregovori o kupovini kablovskih televizija HS, "HKB-net" te "M&H Company" od "Telemacha".

Vlasnički udjel

On je kazao da nema ništa protiv prodaje "Telemachu" pod uslovom transparentnog ugovora kao i pristanka ostalih suvlasnika bez obzira o visini vlasničkih udjela. Kada je u pitanju vrijednost eventualnog ugovora, Kabanica je rekao da se radi o iznosu od čak 23 miliona eura.