GLOBUS

Tusk i Mogherini nasljeđuju Van Rompuyja i Ashton

Lideri Evropske unije imenovali večeras

Autor:Fena

30.8.2014

Lideri Evropske unije imenovali su večeras poljskog premijera Donalda Tuska za nasljednika Hermana van Rompuyja na čelu Evropskog vijeća, dok će šefica italijanske diplomatije Federica Mogherini naslijediti Catherine Ashton na položaju visoke predstavnice EU za sigurnosnu i vanjsku politiku, javljaju agencije.

Riječ je o očcekivanoj odluci.

Diplomata koji je insistirao na anonimnosti rekao je ranije Tanjugu da je to odlučeno nakon intenzivnih konsultacija koje su evropski lideri imali tokom ljetnje pauze i potvrđeno na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU koji je danas završen u Milanu.

O ovim nominacijama će se glasati u Evropskom parlamentu.

Italija je predložila Mogherini i na prethodnom samitu u julu, ali su pojedini lideri odbili da je podrže zbog nedostatka iskustva i navodne naklonosti prema Rusiji.

U međuvremenu, kažu Tanjugovi diplomatski izvori, italijanski premijer Mateo Renzi je intenzivnim lobiranjem uspio da uvjeri skeptične kolege da je ona ipak prava osoba za taj posao.

Tuska je zvanično nominovala poljska vlada, koja je ranije pokušavala da na funkciju visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost postavi svog šefa diplomatije Radeka Sikorskog.