BIH

Vogošćani nisu zaboravili svoje nestale

Obilježen 30. avgust

E.M.

30.8.2014

Danas je u centralnoj vogošćanskoj ulici Jošanička,  Udruženje "Porodice nestalih općine Vogošća"  organizovalo Instalaciju  vezanu za obilježavanje 30.avgusta-međunarodnog dana nestalih, u okviru koje su, po ko zna koji put, institucijama vlasti uputili poruku da se agilnije uključe u proces traženja nestalih lica tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovni 1992.-1995.godne.

vogosca3

- Ovo je bitan dan ne samo za porodice nestalih naše općine već za čitavu Bosnu i Hercegovinu, rekla je Ema Čekić, predsjednik Udruženja "Porodice nestalih općne Vogošća", koje još uvijek traga za 62 nestala Vogošćanina. Na ovaj način se prisećam svih onih koji su tokom minulg rata, sam zato što se drugačije zovu, izgubili život, ali i da pošaljem poruku onim koji šute, koji skrivaju istinu o nestank naših najmilijih da konačno progovore i pomognu nam da i naše duše pronađu smiraj i olakšanje. Mnogima je već odavno prestao rat ili ga uopće nije ni bilo, dok nama porodicama i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma rat i agonija  još uvijek  traju, jer nas fizički iscrpljuju, a psihički muče krijući nam istinu o našim najmilijim, uskraćujući nam pravo da ih dostojno ukopamo i da proživimo stvarni period žalovanja. Da li od nadležnih tražimo puno ako tražimo samo to da nam se  kaže istina o lokacijama posmrtnih ostataka naših najmijlijih kako bi se ekshumirali i kako bi im metodom DNK-a vratili identitet. Tražimo od svih Parlamenata, Skupština, Vijeća, svih izvršioca vlasti i predstavnika političkih partija zemalja u regionu sa prostora bivše Jugoslavije da prestanu sa licitiranjem i zloupotrebom žrtava kreirajući kojekakve spiskove i plasirajući lažna obećanja radi svog sitnog profesionalnog ili ličnog interesa. Tražimo da se  počnu  suočavati sa prošlošću i govoriti  istinu o stradanjima u proteklom ratu. Također, apelujem na sve one koje u dubini duše drugačije razmišljaju od svojih političkih lidera, a imaju saznanja kojima mogu doprinijeti u rješavanju sudbina nestalih, da skupe hrabrost i nađu načina da bar anonimno  proslijede informaciju i kažu nam  istinu.

vogosca2

Osim brojnih građana koji su ispisivali poruke vezane za pospješivanje procesa traženja nestalih i traženje adekvatnijeg procesiranja zločinaca podšku ovoj manifestaciji dali su i članovi Udruženja "Bosnae Zelene beretke" općine Vogošća koje je predvodio njihov agilni predsjednik Hasan Dolovac.