KOŠARKA

Mirza je glavni igrač, ali kolektiv donosi rezultat

Duško Ivanović, selektor reprezentacije BiH

E. JESENKOVIĆ

30.8.2014

Duško Ivanović ispunio je zadatak koji je zacrtao kada je preuzimao dužnost selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Naravno, niko nije ni očekivao da bi nam se mogao desiti kiks u kvalifikacijama, koji bi nas koštao plasmana na Evropsko prvenstvo 2015. godine.

No, imponira mirnoća kojom se Ivanović suočavao sa svim problemima u igračkom kadru, odnosno s činjenicom da je bio prisiljen u hodu mijenjati planove nakon što su iz konkurencije za nastup ispala čak petorica košarkaša od kojih se očekivalo da će imati bitnu ulogu u našoj ekipi (Di Džej Kuper, Nihad Đedović, Dalibor Peršić, Miroslav Todić, Jusuf Nurkić).

Bez poraza

- Cilj smo ispunili, osvojili smo prvo mjesto bez poraza i to je najvažnije - kaže trofejni crnogorski stručnjak za naš list, naglasivši da Velika Britanija i Island nisu bili nimalo naivni rivali.

Generalno, kako je protekao Vaš prvi ciklus na klupi reprezentacije BiH?

- Izuzetno sam zadovoljan. Velika je čast bila raditi s ovim momcima. Pokazali su visok nivo ambicije, borbenosti, rada... na kraju i kvaliteta, zato sa punim pravom idu na Evropsko prvenstvo.

Po čemu ćete dobrom, odnosno lošem, pamtiti kvalifikacije?

- Pamtim samo dobre stvari, ništa loše nemam da kažem. Imali smo izvanredne uvjete za rad i uradili smo ono što smo planirali, a to je sa maksimalnih 4-0 izborili Evropsko prvenstvo.

Rano za odluku

U posljednjem kvalifikacionom meču na Islandu nastupili smo bez Mirze Teletovića. Kako je, prema Vašem mišljenju, tim odigrao bez kapitena?

- Mirza je glavni igrač, lider, međutim, i ostali su pokazali da mogu da igraju i da je najbitniji kolektiv. Uvijek sam govorio da je najvažnija ekipa i da skup dobrih igrača ne garantira uspjeh, već da je tim taj koji pravi rezultat.

Ostajete li na klupi reprezentacije BiH?

- Neka prođe neko vrijeme, da proslavimo uspjeh pa ćemo da vidimo.

Slijede pregovori

Situaciju u vezi sa statusom selektora Ivanovića pojasnio je Igor Stojanović, direktor reprezentacije BiH.

- Duško smatra da ne trebamo razgovarati vruće glave nego sačekati određeni period da sumiramo sve što se dešavalo tokom ovog ciklusa te da se poslije toga dogovaramo o eventualnom nastavku saradnje. Kada bi se to moglo desiti, zaista ne mogu reći niti se sada želimo vezati vremenskim rokovima.

Uglavnom, postoji obostrano zadovoljstvo učinjenim u kvalifikacijama i definitivno ćemo učiniti sve što možemo da Ivanović završi posao koji je počeo u kvalifikacijama. Naša želja je da pod Ivanovićem napravimo iskorak, a to bi značio plasman u drugi krug Eurobasketa - rekao je Stojanović.

Preuzima "Zelene"

Ivanovića (57 godina) sada očekuju klupske obaveze. Kao što je poznato, naš selektor stigao je na pripreme kao novi trener grčkog giganta Panatinaikosa.

Stručnjak koji je u Španiji osvajao trofeje s Tau keramikom i Barcelonom, imat će zadatak da napravi novi tim "Zelenih", od kojeg se očekuje da odbrani duplu krunu na domaćoj sceni, ali i da vrati ekipu u evropski vrh. Atinjani imaju šest naslova u Euroligi, ali su posljednji osvojili, za njih "davne" 2011. godine (prošle sezone ispali u četvrtfinalu).