KULTURA

Tužba protiv svih koji uzurpiraju Zemaljski muzej BiH

Odluka Vlade FBiH

Redakcija

30.8.2014

Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo kulture i sporta da u najkraćem roku pripremi tužbu protiv svih onih koji uzurpiraju Zemaljski muzej BiH, sa zahtjevom za donošenje privremene mjere, javlja Fena.

Kako se napominje u informaciji, Zemaljski muzej nije počeo s radom bez obzira na niz mjera koje je poduzeo formirani privremeni Upravni odbor. Budući da je ovom odboru istekao mandat i da još nije otvorena ova važna ustanova, neophodno je što prije stvoriti uvjete za rad, jer su eksponati neprocjenjive vrijednosti Zemaljskog muzeja već u velikoj mjeri ugroženi.

- S obzirom na to da Tužilaštvo BiH vodi istražne radnje, zbog hitnosti je bilo potrebno, a do okončanja spora, uputiti Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog za donošenje privremene mjere. Kako je poznato, sredstva za rad Zemaljskog muzeja BiH (za plaće i materijalne troškove zaposlenih) osigurana su do kraja 2014. godine te će biti planirana u budžetu za 2015. godinu - saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.