CRNA HRONIKA

Zelenaš tvrdi da mu je na dan samoubistva žrtva tražila 2.000 KM

Nastavljeno suđenje optuženom za lihvarenje

A. ALJIMI

30.8.2014

U Općinskom sudu Sarajevo jučer je nastavljeno suđenje Emiru Isanoviću zvanom Bole (60, ranije osuđivan, op. a.), koji je od početka 2008. do 27. jula 2010. godine pretvorio život u pakao porodici Hodžić iz Sarajava, koju je, prema optužnici, kamatario te im je oduzeo sve što su imali, čak i porodičnu kuću, zbog čega se Zekir Hodžić na kraju i ubio.

Ponovljen postupak

Zbog proteka vremena od posljednjeg ročišta, sutkinja Merima Kurtović- Bilić donijela je odluku da se ponovi dokazni postupak. Kao svjedok odbrane pojavio se Muhamed Papić, koji radi u “BH Telecomu”, a koji je iz novina saznao zbog čega je pozvan da da iskaz.  

Papić je kazao da obavlja poslove osiguranja, a dodao je da je poznavao Zekira Hodžića, koji je izvršio samoubistvo.

- Kada zatreba, pomagali smo jedni druge. Ponekada sam mu posuđivao novac, koji je nekada vraćao, a nekada ne. Nekada sam mu dao 50 ili 150 maraka pa on tako vrati po 20 ili 30 maraka. On je bio iz Srebrenice, a ja sam na to osjetljiv. Uglavnom, posuđivao sam mu koliko sam mogao halaliti. Nisam nikada vidio da je posuđivao novac od drugih kolega, mada se o tome u firmi pričalo. Nekada sam mu znao vidjeti tikete od sportske kladionice, ali ne znam na koje iznose. Zekir je pričao da je bio dobar s Isanovićem. Znam da je kupio kuću negdje u Pionirskoj, a i da su ga kolege ganjale da vrati dug. Meni je ostao dužan skoro 400 maraka – pojasnio je Papić.

Isanović je, također, postavio pitanja svjedoku, kazavši da njihovo poznanstvo nije površno.

- Bili smo na ručku u planinarskom domu, je li tako – upitao je Isanović Papića, koji se sjetio tog dana, ali je i dalje insistirao na tome da ga poznaje samo površno.

Nadalje je Isanović pitao Papića je li gledao snimak nadzornih kamera onog dana kada je Hodžić izvršio samoubistva, kada je zabilježen njihov razgovor.

Posuđivao novac

- Pitao me je mogu li mu negdje naći 2.000 KM, jer mu braća dolaze iz Amerike i trebalo mu je da vrati dug. Rekao sam da mu ne mogu naći te pare. Jesi li ti gledao taj snimak? – kazao je Isanović.

Papić je odgovorio da nije gledao snimak.
 
Prema optužnici, Isanović je, namjeravajući da pribavi protivpravnu imovinsku korist, više puta posudio Hodžiću novac u različitim iznosima, a zahtijevao je da mu na ime duga vraća nesrazmjerno veće iznose. Prema navodima iz optužnice, zbog pritiska i straha kojem je bio izložen i zbog činjenice da nije imao mogućnosti da vraća visoke kamate, jer je njegova plaća bila jedini izvor prihoda porodici, nesretni čovjek je svoju i punicinu bankovnu karticu dao Isanoviću!

U optužnici se navodi i da je Isanović dolazio nenajavljen u porodičnu kuću Hodžića i ponašao se kao da je on vlasnik, a jednom prilikom je i fizički napao Zekira Hodžića, nanijevši mu povrede lica. Isanović je iskoristio teško imovinsko stanje Hodžića, koji nije imao novac za izdržavanje porodice, te je od njega zatražio da mu prepiše kuću kako bi se, navodno, osigurao zbog duga od 40.000 KM za koji ga je teretio.