CRNA HRONIKA

Potjernica za prevarantom

MUP Zapadnohercegovačkog kantona

M. H.

30.8.2014

Prema nalogu Općinskog suda u Širokom Brijegu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) jučer je, zbog optužbe za prevaru, raspisalo potjernicu za 32-godišnjim Eldinom Komadom iz Čapljine zvanim Nino.

Komad je, prema podacima ovog MUP-a, nastanjen u Sarajevu. Ovaj bivši zaposlenik međunarodnih snaga u BiH odranije je poznat kao podmukli prevarant, jer je počinio više krivičnih djela.

Lažno se predstavljajući kao jedan od šefova Evropske policije u BiH (EUPM) i Ujedinjenih naroda (UN), počinio je niz prevara u više gradova u BiH tako što je bogatijim i uglednijim građanima nudio pomoć pri zapošljavanju ili rješavanju prekršajnih kazni koje je izricala policija, za šta je iznuđivao novac.  

Više puta je hapšen i osuđivan. Osim zbog prevara i lažnog predstavljanja, policija u Tuzli Komada je hapsila, između ostalog, i zbog nedopuštenog držanja oružja, jer je u motelu “Royal”, gdje je odsjedao, pronađen pištolj sa pedesetak metaka.

Iz MUP-a ZHK mole sve građane koji imaju informaciju o njegovom kretanju, da jave najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na broj 122.