CRNA HRONIKA

Hamdo Dacić se predao i nalazi se u zatvoru u Rimu

Zbog Interpolove potjernice koju je raspisala Italija

Autor:Am. KOVAČ

30.8.2014

Hamdo Dacić, kojeg je Vijeće Suda BiH 31. januara ove godine prvostepenom presudom oslobodilo optužbi za organizirani kiminal i neovlašteni promet opojnih droga, trenutno je u zatvoru u Rimu u Italiji. Ovu informaciju potvrdio nam je njegov brat Haris Zornić (ranije Ljutvija Dacić).

Prijenos novca

- Za mojim bratom Interpol Italije raspisao je prije nekoliko godina potjernicu, jer je pobjegao iz zatvora. On je pobjegao zato što je bio nevin, a optužnicom se teretio za prijenos novca koji potječe od prodaje droge. Moj brat jeste prenosio novac, jer ga je jedan poznanik zamolio da preuzme novac i htio mu je učiniti uslugu, ali nije znao da je to novac od prodaje droge. Nakon što ga je Sud BiH oslobodio optužbi, a dosadilo mu je da, zbog te potjernice, ne može putovati izvan BiH, u dogovoru s advokatima, odlučio je da se preda - kazao je Zornić za "Avaz".

Advokati iz Slovenije i Italije, kaže Zornić, savjetovali su njegovom bratu da se preda srbijanskoj ili hrvatskoj policiji.

- No, s obzirom na to da je, dok smo bili u pritvoru u pritvorskoj jedinici Suda BiH, naš otac, koji je živio u Rožaju, umro, Hamdo je, nakon što je oslobođen, odlučio da posjeti mezar našeg oca i podigne nišane, a potom da se preda. Tako je u februaru otišao u Srbiju, obavio što treba, a zatim otišao na Granični prijelaz Mehov Krš između Srbije i Crne Gore. Policajcima je dao ličnu kartu, rekao ko je i da za njim postoji potjernica teda želi da se preda - pojasnio je Zornić.

haris-zornic-23

Zornić: Moj brat je nevin i bit će oslobođen 

Njegov brat je potom, prema Zornićevim riječima, bio u ekstradicijskom pritvoru, nakon čega je predat italijanskom vlastima.

- Sudski postupak u Italiji koji se vodio protiv mog brata je obnovljen, a s obzirom na to da je nevin, mi očekujemo da će biti oslobođen optužbi i da će do Nove godine biti u Sarajevu - kazao je Zornić.

Novčane kazne

Podsjećamo, kada je Dacić oslobođen, Zornić je istom presudom oglašen krivim za krivično djelo pranje novca i osuđen je na pet godina zatvora, a suoptuženi Ačik Džan (Acik Can) osuđen je za pranje novca i neovlašteni promet opojnih droga na jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci. Zornić je tada, pak, oslobođen optužbi za krijumčarenje droge.

Od Zornića i pravnog lica "Majorka" rješenjem Suda oduzeta je imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih djela u iznosu od 1.659.643 KM, a pravno lice "Majorka" osuđeno je na novčanu kaznu od 100.000 KM.

Zornić i Dacić su, kako je navedeno u presudi, devedesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj preko građevinskih firmi stekli novac neplaćanjem poreza. Zornić je potom s Džanom u Sarajevu osnovao preduzeće "Majorka" isključivo radi legalizacije nezakonito stečene imovine.

Preduzeće "Majorka" je u nekoliko navrata "Bor banci" u Sarajevu podnijelo zahtjev za dodjelu kredita u iznosu većem od milion maraka kako bi se prikrili izvori finansiranja gradnje hotela "Exclusive" u sarajevskom naselju Rajlovac. Na taj način su počinili krivično djelo pranje novca, jer su nezakonito stečenim parama u Njemačkoj osnovali firmu "Majorka" i gradili hotel "Exclusive".

Na ovu presudu žalili su se i Tužilaštvo BiH i advokati osuđenih, a prema riječima Vlade Adamovića, Zornićevog advokata, sjednica Apelacionog vijeća, na kojoj će se razmatrati žalbe, zakazana je za kraj septembra.