BIZNIS

Otvaranjem "Špajza" isključili nakupce iz procesa trgovine

Podrška malim proizvođačima stiže iz HELP-a

Al. B.

30.8.2014

Građani Sarajeva već nekoliko mjeseci imaju priliku da u prvoj prodavnici domaćih proizvoda, otvorenoj zahvaljujući njemačkoj organizaciji "Help Hilfe zur Selbsthilfe" i lokalnoj nevladinoj organizaciji NODAS, pronađu različite vrste proizvoda malih, ali vrijednih bh. proizvođača.

Organizacija HELP do sada je podržala više od 1.500 različitih poslovnih ideja, a jedan broj korisnika takvih projekata iz svih dijelova države snabdijeva trgovinski objekt simboličnog naziva "Špajz".

- Prodavnicom ovakvog tipa želimo potpuno isključiti nakupce iz procesa trgovine, jer oni i ne učestvuju u proizvodnji i preradi, a trenutno ostvaruju najveću zaradu. Stalo nam je da potrošači kupovinom u našoj prodavnici direktno pomažu malim proizvođačima, kojima su proizvodnja i prerada prehrambenih namirnica jedini izvor prihoda. Na taj način želimo podstaknuti i druge da djeluju na isti način kako bi pomogli razvoj poljoprivredne proizvodnje i održive ekonomije - kazao nam je Almin Adžović, predstavnik HELP-a za BiH.

U "Špajzu" se mogu pronaći domaća jaja, sirevi, tjestenine, dimljeno i sušeno meso, svježe voće, povrće i začinsko bilje, džemovi, bestilji, sokovi i razna slatka, domaće sirće, turšije, ajvar, razne vrste meda te propolis i matična mliječ, čajevi i proizvodi na bazi ljekovitog bilja, kao i više vrsta domaćeg brašna.

- Cijene su pristupačne, a svi proizvodi su 100 posto proizvedeni u BiH. Riječ je o biološki zdravim namirnicama, proizvedenim bez upotrebe umjetnih dodataka, a proizvode dodatno kontrolira Zavod za javno zdravstvo KS - ističe Adžović.