VIJESTI

Majke Srebrenice obilježile Međunarodni dan nestalih osoba

Da se nikad ne zaboravi

M. Ahmedić

30.8.2014

Udruženje građana "Žene Srebrenice" i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) su na tuzlanskom Solnom trgu obilježili Međunarodni dan nestalih osoba, gdje su ukazali da se nikada ne smije zaboraviti na počinjene ratne zločine od 1992. – 1995. godine, a posebno na genocid koji se dogodio u Podrinju.

Inače, majke Srebrenice svakog 11. u mjesecu održavaju mirne prosvjede u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić je izrazila nezadovoljstvo i ogorčenje zbog sporog ili gotovo nikakvog procesa ekshumacije tijela ubijenih Srebreničana, odnosno sporog rada Tužilaštva BiH.

- Obilježavamo Dan nestalih ovdje u Tuzli, jer najviše porodica živi na području Tuzlanskog kantona čiji su najdraži nestali, a koje mnoge od njih još ni nakon dvadeset godina nisu pronašli. S dasnašnjim natpisima na ovim transparentima poručujemo da nismo zadovoljni sa dosadašnjim radom Tužilaštva BiH, jer sve od njih zavisi - istaknula je Ćatić.

Na Solnom trgu su na pločniku bili istaknuti transparenti sa natpisima: "Ukazujmo, opominjimo, da se ne ponovi", "Razum narodu", "Smrt fašizmu, sloboda narodu", te nacrtane ljudske stope crvenom bojom.

- Ove stope ukazuju na tragove po putu kojim su išli naši nestali, a koje su polivene krvlju. Zato mi ukazujemo na sve to da se nikad ne zaboravi - naglasila je Ćatić.

Nedavno smo imali sastanak sa Tužilaštvom BiH, a koje nam godinama daje isti odgovor kako nemaju dovoljno tužioca. Kazali su da će primiti trinaest tužilaca i tako povećati broj za rad na terenu. Vidjet ćemo hoće li od toga išta biti. Mi nikada nećemo odustati od traganja za našim najmilijima, kao i za istinom i pravdom - podvukla je Ćatić.

Obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba su se pridružili Udruženja „Vive žene“, „Snaga žene“ i „Bosfam“ iz Tuzle, kao i ostali građani Tuzle.