BIH

Ukrasni ljiljani radit će se u Turskoj

Završetak obnove Isa-begovog hamama krajem oktobra

I. Tr.

30.8.2014

Obnova najstarijeg gradskog kupatila, Isa-begovog hamama, smještenog podno Bistrika, u blizini Careve džamije, neće biti završena do kraja avgusta. Novi rok je kraj oktobra.

Stari uzorci

Direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović ističe je da je nedostatak originalnog materijala za ukrasne dijelove kupatila, koji se mora nabavljati iz inozemstva, glavni razlog što će dogovoreni termin biti probijen. Kako kaže, nema ni stručnjaka koji bi to uradili.

- Osim toga, nemamo ni materijal koji se koristi za izradu ljiljana koji će biti postavljani na vrhu zidova hamama. Oni se moraju raditi u Turskoj pa će nam to oduzeti dosta vremena. Pravit će ih turski stručnjaci na osnovu starih uzoraka. Iskrsli su radovi koje ne možemo završiti kod nas - pojašnjava Zajimović.

Dodaje da se ovih dana najviše rade ukrasni dijelovi unutar samog turskog kupatila u kojem se kupao Isa-beg. To su kaligrafski restauratorski radovi koji iziskuju dosta vremena i preciznosti.

Enterijer spreman

Sve ostalo je skoro završeno. Spreman je i enterijer za unošenje i postavljanje stolarije, koja je vrlo masivna i skupa. Međutim, ne mogu to raditi dok se ne završe ukrasni dijelovi, da ne bi došlo do oštećenja.

- Dio hamama bit će pretvoren u hotel koji će imati 19 soba i dva apartmana. Sav namještaj bit će u staroosmanskom stilu - precizira Zajimović.

Izdvojeno 2,6 miliona KM

Završena je i sanacija velikog dimnjaka koji se nalazi u dvorištu ovog nacionalnog spomenika BiH. Morao je ostati originalan i nisu ga, kako kaže Zajimović, smjeli farbati, jer nemaju autentičnu boju. Radove finansira Vakufska direkcija Republike Turske sa 2,6 miliona KM.