BIH

Za jednog đaka i do 1.000 KM

Muke roditelja uoči nove školske godine

A. Nu. - E. D. Š.

30.8.2014

Roditelji za kupovinu novih udžbenika, sveski, olovaka, pernica, odjeće, obuće, odnosno kompletne opreme za jednog učenika za novu školsku godinu, koja počinje u ponedjeljak, 1. septembra, moraju izdvojiti skoro 1.000 maraka.

Školski zahtjevi

No, umjesto da u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji pomognu, mnogi nastavnici i učitelji pred većinu roditelja postavljaju nemoguće zahtjeve, poput kupovine skupih tempera, bojica koje koštaju i po 20 KM, knjiga određenih autora i izdavača...

Tako u sarajevskim knjižarama školski udžbenici za treći, četvrti i peti razred koštaju od 8,5 do 10,50 KM, ovisno o autoru, pa je samo za jedan komplet knjiga potrebno izdvojiti oko 60 KM. Polovni udžbenici koji su u prodaji na ulicama uglavnom su po pet KM za osnovce i od osam do deset maraka za srednjoškolce.

- Roditelji nam dolaze sa spiskovima kako ne bi tek tako davali novac, poučeni iskustvom iz ranijih godina. Uglavnom se razočaraju zbog dosta visokih cijena, ali znaju da djecu moraju školovati - govori nam jedan od prodavača u sarajevskim knjižarama.

podaja-polovnih-knjiga-is

Polovne knjige najčešće su rješenje (Foto: I.Šebalj)

Što se tiče udžbenika za sedmi i osmi razred, komplet je oko 150 KM. Cijene knjiga uglavnom su deset KM. Kao i do sada, engleski jezik prednjači u cijeni, koja iznosi 13 KM.     

- Kćerka mi polazi u treći razred i kupio sam joj sve potrebne knjige. Uz to, i sveske kako već traže učitelji, s ovim ili onim linijama. Do sada me sve koštalo 480 KM - govori nam Sarajlija Kenan Arnautović.  

Dodaje kako tu nije kraj, jer s polaskom u školu tek počinju „školski zahtjevi".

- Pođite od užine koja je mjesečno 17 KM, ali djetetu i pored toga morate svaki dan dati najmanje dvije KM, jer želi sebi kupiti sok ili kiflu. Onda oprema za tjelesni odgoj, treba platiti đačke novine, izlete, biblioteku, školske akcije... - kaže Arnautović.  

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, kaže da je iz godine u godinu opremanje đaka za školu sve teže.

Odgođeno plaćanje

- Prosječna plaća u FBiH, koja je 827 KM, nedovoljna je da bi se opremio samo jedan školarac, uključujući odjeću i obuću. S obzirom na to da imamo sve lošije uslove u školama, nije rijedak slučaj da roditelji učestvuju u participiranju i nabavci nastavnih sredstava i opreme, što je, također, udar na budžet roditelja, a to bi trebala raditi država - kazao je Šatorović.

selvedin-satorovic-an-11

Šatorović: Sve lošiji uvjeti 

I ove godine mnogi roditelji odlučili su potrepštine za školarce kupovati u velikim supermarketima, prvenstveno zbog akcijskih sniženja i mogućnosti odgođenog plaćanja - čekovima ili karticama.

- Kod nas je moguće pronaći različite kombinacije školskog pribora po akcijskim cijenama, pa tako tri olovke i šiljalo koštaju dvije marke, a ruksak s pernicom i deset sveski košta 50 KM. Ako učenici žele sveske s posebnim dizajnom, omiljenim filmskim, sportskim ili likovima iz crtanog filma, roditelji će za jednu takvu malu svesku morati izdvojiti jednu KM - kazali su nam u jednom od tržnih centara u Sarajevu.

Odgođena nastava na poplavljenim područjima

Nova školska godina u nekoliko zeničkih i maglajskih škola pogođenih nedavnim poplavama počinje 15. septembra ili do okončanja građevinskih radova.

Tako se nastava odgađa u OŠ "Maglaj" i Prvoj osnovnoj školi. Na području općine Zenica nastava se odgađa u područnim osnovnim školama „Ćamil Sijarić" Nemila, u naseljima Kolići i Šerići, Bistrica i Starine, iz kojih zbog oštećenih puteva đaci ne mogu dolaziti na nastavu.

Na području općine Žepče najteža je situacija u Željeznom Polju, u centralnoj školi, koja se trenutno obnavlja i do subote, 30. avgusta, očekuje se da će radovi biti završeni.

  • 827 KM iznosi prosječna neto plaća u FBiH
  • 17 do 22 KM potrebno izdvojiti za užinu
  • 20 do 50 KM potrebno izdvojiti za participaciju
  • 10 do 20 KM u prosjeku košta jedan izlet
  • 30 do 150 KM košta jedan novi ruksak
  • 10 do 50 KM koštaju pernice
  • 50 KM košta oprema za tjelesni odgoj
  • 40 KM košta oprema za likovnu kulturu