BIH

Najveći problemi neorganizirano tržište i nezainteresiranost države

Predavanje Zadružnog saveza na Sajmu šljive u Gradačcu

Redakcija

30.8.2014

U organizaciji Zadružnog saveza BiH, jučer je na Sajmu šljive u Gradačcu održano predavanje na temu "Analiza zadružnog sektora BiH, stanje i mogućnosti". Predavači su prezentirali problematiku poslovanja zadruga, te preporuke koje bi trebale omogućiti da se razvijaju njihove socijalne, ekonomske i kulturne komponente.

- Najveći problemi u poslovanju zadruga u BiH su neorganizirano tržište, nelojalna konkurencija, nepostojanje podrške od strane lokalne zajednice, nepoštivanje zakona i regulativa pri poslovanju, te nezainteresiranost države i lokalne vlade. Zbog toga su potrebne određene strategije koje bi poboljšale harmonizaciju, unapređivanje partnerskih odnosa i jačanje lokalne, regionalne i međunarodne saradnje - rekao je predsjednik Zadružnog saveza FBiH Husein Hasić.

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga kazao je da je u BiH registrirano ukupno 854 zadruge. Dodao je kako je i u RS stanje po pitanju zadruga vrlo teško.

Sa skupa u Gradačcu je poručeno kako je neophodno potencirati kreiranje štedno-kreditnih zadruga i formiranje tima koji bi omogućio pravilno provođenje zakona o zadrugarstvu na svim razinama, kako bi se izbjegla privatizacija i neaktivnost, te tako ostvario veći ekonomski profit.