BIH

Povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

Zbog konzumiranja neopranog voća i povrća

E. DUVNJAK-ŠALAKA

30.8.2014

Konzumiranje neopranog voća i povrća, loša higijena ruku, neadekvatno rukovanje hranom, samo su neki od uzroka stomačnih tegoba kod velikog broja građana. U Sarajevu se u posljednje vrijeme ljekarima javljaju pacijenti s proljevom i povraćanjem.

Insekti i hrana

- Ovo je dosta rizično vrijeme u kojem imamo drastične promjene temperature, a tu su i insekti, muhe. Ako se hrana drži van frižidera, izložena insektima, veći je rizik od stomačnih tegoba. Treba voditi računa o higijeni ruku, načinu rukovanja hranom - upozorila je Jelena Ravlija, šefica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kažu da je dosta pacijenata sa stomačnim tegobama.

jelena-ravlija

Ravlija: Rizično vrijeme

- Nedovoljno se peru ruke, voće i povrće koje se konzumira. A stomačne tegobe mogu biti posljedica i nekog virusa, prehlade. Kao prvu pomoć građani sebi mogu skuhati čaj od šipurka ili crni čaj. Mogu jesti kuhani krompir s malo soli, kuhanu rižu. Ako traje duže od tri dana, obavezno treba potražiti ljekarsku pomoć - poručila je prim. dr. Ružica Mitić.

Burne reakcije

Na području Mostara pomoć se traži zbog insekata.

- Ima i pacijenata sa stomačnim tegobama, ali prevladavaju oni s burnim reakcijama na ubod, ujed insekata. Za sada nisu evidentirani ujedi zmija kod nas - rekao nam je Zdenko Klarić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Mostar.

Redovne terapije za hronične bolesnike

Trenutne vremenske prilike najviše negativno utječu na hronične bolesnike.

- I kod nas je prije izvjesnog vremena bio val pacijenata sa stomačnim tegobama, ali se to smirilo. Sada nam se javljaju starije osobe sa srčanim tegobama, moždanim udarima, ili oni koji imaju probleme s bubrezima. Naš je savjet da redovno uzimaju terapije, da se ne zapuštaju. Nažalost, često nam dolaze pacijenti koji su zapušteni - rekla nam je Emina Ćedić, ljekar Hitne pomoći Goražde.