BIH

Zabranjen rad novog NO Aerodroma Tuzla

Općinski sud Tuzla donio rješenje

A.H.

30.8.2014

Općinski sud u Tuzli donio je 19. avgusta rješenje kojim se određuje privremena mjera osiguranja, odnosno zabranjuje rad novoimenovanog privremenog Nadzornog odbora Međunarodnog aerodroma Tuzla, i to pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Istim rješenjem zabranjeno je provođenje odluke privremenog NO o razrješenju dužnosti direktora Aerodroma Eseda Mujačića.

Mahir Nurkanović, poslanik SBB-a u Skupštini TK, kaže da je ovo rješenje historijski potez pravosuđa, barem u TK, jer je nakon dugo godina zaustavljena praksa smjena i imenovanja nadzornih odbora i rukovodilaca u javnim preduzećima, koje su radile partijske većine u vlasti.

- Iako su dosadašnji NO Aerodroma, pa i sam Mujačić, postavljeni na sličan način, odnosno nakon jedne u nizu promjena vlasti u TK, kada je Aerodrom, kao politički plijen, pripao kadrovima SBiH, ovo što je sada Sud uradio dobar je znak da bi ta negativna  praksa mogla biti zaustavljena - navodi Nurkanović.

Općinski sud Tuzla, kako saznajemo, na isti način uskoro bi mogao zaustaviti i  razrješenje bivšeg i imenovanje novog NO Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli, kao i u JP „Šume“ TK.

rjesenje7

Faksimil rješenja Općinskog suda