BIH

Njemačko liderstvo za napredak regiona

Značaj zaključaka sa susreta s Merkel i uloga zvaničnog Berlina

S. MUHIĆ

30.8.2014

Sa skupa u Berlinu: Njemačka kancelarka Angela Merkel pokazala jasne smjernice saradnje i poželjne partnere

Njemačka preuzima vodstvo na prostoru Evrope, a posebno Balkana i to je postalo očito. Dominantna uloga te države kao vodeće evropske snage bila bi dobra za BiH i zemlje regiona.

Bez opstrukcija

Ovako je za „Dnevni avaz" dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo komentirao zaključke s konferencije lidera regiona s kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak u Berlinu.

U tim zaključcima istaknuto je da je Njemačka svjesna svoje odgovornosti za mirnu, stabilnu, demokratsku i pravnodržavnu budućnost zapadnog Balkana, a date su i konkretne smjernice za napredak u euroatlantskim integracijama, jačanju ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta. Posebno je istaknuto da nikakve opstrukcije kočničara neće biti tolerirane.

- Evropska i svjetska politika promijenila se posljednju godinu zbog toga što je Rusija zauzela drugačiji stav u odnosu na liberalni evropski pristup. Također, politika EU promijenila se i zbog činjenice da Turska ima interese na Balkanu, pa je očito da se na prostoru Balkana susreću interesi brojnih politika. EU i Njemačka više ne mogu sjediti skrštenih ruku. Ili će se aktivno uključiti da pomognu procese pridruživanja zemalja EU ili će prepustiti nekome tlo koje će postati trusno, a zbog toga bi i EU postala upitna - ističe prof. Fočo.

focooo

Fočo: Promjena politike

Kada je u pitanju pozicija BiH, profesor ističe da je glavna poruka Merkel to da će EU komunicirati i na neki način paktirati sa BiH tek s dolaskom novih vlasti, poslije izbora.

Nova nada

- Na bh. građanima je da se opredijele i izaberu evropski put ili put koji vodi nazad, a koji smo imali proteklih dvadesetak godina - naveo je profesor.

Politički analitičar, profesor Enver Kazaz, smatra da berlinsku konferenciju treba posmatrati u kontekstu promijenjenih političkih okolnosti.

- Rusija postaje sve jači izazov EU i zapadnom korporativnom kapitalizmu. Danas je Balkan, zahvaljujući ruskoj ofanzivi i krizi u Ukrajini, presudni interes EU. Međutim, kada se pogleda ono što je dogovoreno u Berlinu, može se konstatirati da su to regionalni političari mogli dogovoriti za pola sata, bez učešća EU, a to znači da su oni nedorasli situaciji i da su sluge međunarodnih političkih moćnika. Ipak, BiH bi mogla profitirati u novonastaloj geopolitičkoj situaciji - ustvrdio je Kazaz.

kazazzzz

Kazaz: Očekivati tenzije

Upozorio je da se u takvom kontekstu može očekivati rast dva separatizma, hrvatskog i srpskog, kao i "unutarnje tenzije u zemlji čije političke elite ne razumiju nijedan od novih izazova geopolitičke budućnosti".

U komentaru "Deutsche Welle" ističe da se ni u kojem slučaju ne smije potcijeniti strateško i političko značenje skorog približavanja zemalja zapadnog Balkana EU.

- S obzirom na dramatičan razvoj događaja u Ukrajini, teško je shvatljiva dosadašnja berlinska neodlučnost što se tiče mogućeg članstva tih zemalja u EU. Ta suzdržanost bila je kontraproduktivna i zato ova jasno izražena podrška njemačke kancelarke stvarno predstavlja novu nadu za cijeli region - navodi "Deutsche Welle".

Gabriel: Potrebna nova dinamika - gradnja željezničke i putne mreže

Osim ministara privrede iz zemalja zapadnog Balkana i Austrije te nekoliko stotina predstavnika njemačke industrije, biznisa i poslovnog sektora, konferenciji u Berlinu prisustvovao je i njemački ministar privrede Zigmar Gabriel (Sigmar).

- Njemačka politika i privreda vidi velike šanse u regionu zapadnog Balkana i spremna je dati svoj doprinos - kazao je Gabriel.

A da je to i u interesu zemalja zapadnog Balkana, govori podatak da je Slovenija za deset godina od pristupanja EU skoro udvostručila trgovinu s Njemačkom.

Gabriel je ukazao i na to da je anketa njemačkog Udruženja za istočnu i srednju Evropu, Njemačke industrije i Trgovačke komore pokazala da se 83 posto njemačkih preduzeća ponovo odlučilo investirati u zemljama jugoistočne Evrope. U Srbiji bi, kako je dodao, čak 93 posto ispitanih njemačkih preduzeća ponovo ulagalo, a u Albaniji i Makedoniji 86, odnosno 85 posto njih.

Investitorima, istakao je Gabriel, treba infrastruktura i tu je potrebna nova dinamika - gradnja željezničke i putne mreže.

83% njemačkih preduzeća ponovo se odlučilo investirati u zemljama jugoistočne Evrope

188 kilometara duga je pruga Nikšić - Trebinje - Čapljina, čiji su projekt u Berlinu predstavile BiH i Crna Gora

900 miliona eura vrijednost investicije

Turska zamajava Balkan, a emocionalizam se lijepi za Izetbegovića i njegovu neoosmansku fantazmu

Profesor Kazaz upozorio je i na ulogu Turske, za koju tvrdi da ima svoj veliki ekonomski interes u regiji te da uspijeva zamajavati regiju na nekoliko načina.

- Jedan je emocionalizam koji se uglavnom lijepi za Bakira Izetbegovića i njegovu neoosmansku fantazmu. Kada je u pitanju Izetbegović, tu je i jeftina retorika o nekakvom islamskom jedinstvu. Drugi način je zamajavanje Srbije, u koju je Truska investirala mnogo više nego u „bratsku BiH", a kroz izvlačenje ekonomskih interesa iz te zemlje. Treći način kojim Turska zamajava regiju jeste sistem lažnih obećanja - čitaj propast kompanije „Air Bosna" - pri čemu se Turska pojavljuje kao kapitalistička sila koja nastoji pokupiti ostatke evropskog kapitalizma - pojasnio je Kazaz.

Vučić pokazao projekt za prugu Beograd - Sarajevo

vucic-pruga-beograd-sarajevo

Vučić pokazuje Merkel već gotov projekt

Kao najvažniji projekt koji je kancelarki Angeli Merkel predstavio srbijanski premijer Aleksandar Vučić jeste rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd - Sarajevo, za koju gotov projekt već postoji. Trasa ide na Lajkovac, Valjevo i Loznicu u Srbiji, prema Zvorniku, Tuzli, Doboju i Sarajevu u BiH.
 
Vučić je kazao da je to veoma važno za dvije zemlje, jer bi ta „pruga spajala ljude i u ekonomskom i političkom smislu".

Projekti Hrvatske i BiH

Prezentirani su i zajednički projekti Hrvatske i BiH za gradnju mosta Svilaj - Odžak preko rijeke Save, kao i projekt uspostave zajedničkog protivpožarnog punkta Hrvatske, BiH i Crne Gore, koji bi mogao biti smješten u Trebinju. Hrvatska, BiH i Srbija predstavile su projekt uređenja korita Save.

Reakcije iz regiona

Zoran Milanović, premijer Hrvatske:

- To je bila dobra politička manifestacija na kojoj je bilo govora o čistoj politici, ali i projektima, pa tako i prometnim pravcima. Ovo je jedna relaksirajuća forma razmjene iskustava, čega regiji nedostaje. Govorilo se i o infrastrukturi, posebno ističući Jadransko-jonsku cestu, ali i Pelješki most, koji ima prioritet.

Milo Đukanović, premijer Crne Gore:

- Veoma je važno da je putem ove konferencije pokazana nova inicijativa Njemačke i Evropske komisije u odnosu na zemlje zapadnog Balkana. Trebalo bi potencirati možda još jednu dimenziju EU - dimenziju njene odgovornosti za razvojno sustizanje Evrope od zemalja regiona koji je najviše zaostao na evropskom kontinentu, a opet bez čije integracije nema ujedinjene Evrope.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije:
 
- Očekujem da dobro shvatimo koliko je bitna politička stabilnost za cijeli region, koliko je strašno važno da sačuvamo mir i svaku vrstu stabilnosti, da bilo kakva iskra nestabilnosti može uništiti budućnost cijelog regiona. I to moramo svi dobro razumjeti. Srbija će reformama morati dokazati EU da je dovoljno da "sami radimo za sebe i svoju budućnost".

Edi Rama, premijer Albanije:

- Bolje je graditi zajedno nego se raspasti zajedno. Albanija je iznijela radni dokument za projekte inicijative u regiji na područjima: infrastrukturni projekti, energetska sigurnost, podrška za mala i srednja poduzeća... Saradnjom na tim projektima poboljšat ćemo privrede i biti spremniji za članstvo u EU.

Hašim Tači, premijer Kosova:

- Regionalna saradnja, reforme u vladavini zakona, borba protiv korupcije i ekonomski razvoj međusobno su povezani. Nema jake privrede bez dobrosusjedskih odnosa. Također, Kosovo je spremno da nastavi drugu fazu dijaloga sa Srbijom, koja se nesporno treba okončati međudržavnim mirovnim sporazumom između Kosova i Srbije.  

Istinska, a ne varljiva perspektiva

Doktor Markus Felzner (Marcus Felsner), predsjedavajući njemačkog Udruženja za istočnu i srednju Evropu, izjavio je da, s obzirom na aktuelnu političku situaciju u Evropi i kompliciran odnos s Rusijom, raste značaj zapadnog Balkana. On je upozorio da se istinska perspektiva učlanjenja zemalja zapadnog Balkana u EU ne smije zamijeniti varljivom, kao i da simbolični koraci nisu dovoljni.

Istakao je da zemlje zapadnog Balkana imaju dobar položaj i obrazovanu radnu snagu. Nije propustio naglasiti da u poslovnom okruženju zemalja zapadnog Balkana ipak mora doći do poboljšanja, posebno na polju pravne sigurnosti, birokratije, raspisivanja tendera i slično.

Radončić: Njemačka ponudila partnerstvo, kočničare eliminirati na izborima

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, zaključke konferencije u Berlinu komentirao je odmah nakon njihove objave.  

- Ogromna je važnost toga da je Njemačka, praktično, ponudila partnerstvo da se pomogne zapadnom Balkanu i ubrzaju euroatlantske integracije te pojača ekonomska, politička i svaka druga saradnja u ovom regionu. BiH mora iskoristiti ovu novu šansu i kočničari evropskog puta BiH demokratskim sredstvima na oktobarskim izborima moraju biti eliminirani - kazao je Radončić.