BIH

Kulin ban je prvi bosanski vladar koji se obratio međunarodnoj zajednici

Godišnjica potpisivanja Povelje Kulina – bana obilježena i u Goraždu

Autor:Al. B.

30.8.2014

Dan potpisivanja Povelje Kulina bana obilježen je i u Goraždu, gdje je udruženje "Kulturna baština BPK" na neobičan način ukazalo na značaj 825. godišnjice od nastanka dokumenta koji svjedoči o bh državnosti.

Među brojnim posjetiteljima tako se pojavio i savremeni vitez, autora Omara Krasnića iz Udruženja "Čuvari tradicije" iz Sarajeva. Ne radi se o klasičnoj srednjevjekovnoj, već o viteškoj opremi koja je spojila dugogodišnju historiju naše države, od ilirskih vremena do srednjevjekovnog kraljevstva, a na koju su ugravirani simboli bosanskih vladara, moći bh države i bogatstva njene historije.  

kulin-ban1

Sa skupa u Goraždu

- Taj 29. avgust 1179. godine govori o kontinuitetu historije BiH. To ne znači da je to jedini datum koji Bosna treba da obilježava. Često možete pročitati da je to rodni list BiH, ali to je pogrešno. Rodni list BiH je nastao Porfirogenetom 949. godine. Bosna je tada nazvana horion Bosona. Od 949. do 1179. imate još najmanje sedam historijskih dokaza koji konkretno govore o Bosni kao državi. Kulin ban je važan kao prvi poznati bosanski vladar koji se obraća u međunarodnoj korespondenciji – kazao je historičar Eldin Baljević, predsjednik "Kulturne baštine BPK".

kulin-ban2

Baljević: Rodni list BiH je nastao Porfirogenetom 949. godine

Na skupu je ukazano na pogubnost nebrige prema vlastitoj historiji i ustanovama koje trebaju čuvati dokaze državnosti BiH.

- Veoma malo poznajemo vlastitu istoriju. Imam osjećaj da više znamo o tuđoj i tuđinskoj istoriji nego o našoj. Ne znam je li problem u nastavnicima ili čitavom sistemu Bosne, da li je razlog što smo čitav život bili pod okupacijom pa nismo imali ni priliku da stvorimo tu neku nacionalnu svijest – istaknuo je historičar Sedin Hadžimusić.

Iz udruženja najavljuju da će manifestacija čiji je cilj promoviranje historijskih vrijednosti BiH prerasti u tradiciju.