NAUKA

Naučnici pronašli način: Ovako će razviti ljudski život na drugim planetama!

Pravit će "preslikanu Zemlju"

(A. Sm.)

30.8.2014

Veliki broj naučnika vjeruje kako je vanzemaljski život na Zemlju stigao na kometu, teorija koju oni zastupaju naziva se i panspermija. Ali, ako je vanzemaljski život s druge planete stigao na Zemlju, zašto obrnuto ne bi bilo moguće, da se ljudski život preseli na neku drugu planetu u Sunčevom sistemu?

Lomila su se koplja oko tvrdnji naučnika koji su ukazali na mogućnost preseljenja života sa Zemlje na ostale planete. Ukazivali su na mogućnost da je asteroid koji je izbrisao dinosaurse s lica Zemlje sa sobom odnio i najjednostavnije vrste koje su se potom nastanile na planetama poput Marsa i Jupitera, piše Daily Mail.

U svom naučnom radu, Rachel Worth navela je kako je izgledno da je život sa Zemlje već prešao na druge planete. Njena pretpostavka se temelji na činjenici da je 'život' prešao na kamenju, većem od 3 metra, koje se odlomilo od Zemlje. Poznato je da se Zemlja 'kida', a upravo bi to kamenje, zbog veličine, moglo zaštititi mikrobe od jakih sunčevih zraka i radijacije te im omogućiti da prežive gdje god sletjeli.

Uz pomoć kompjuterske simulacije, naučnici su uspjeli izračunati putanje takvih kamenih blokova. Dok većina nije preživjela svoj put, na hiljade ih je završio na Marsu, a njih oko 6 nije otišlo dalje od ledene kore Europe, Jupiterovog mjeseca.

- Na kraju dana, nisu brojevi ti koji su najbitniji već red veličine - rekla je Rachel Worth te dodala 'da su brojevi bili manji od jedan, bilo bi jasno da naše pretpostavke ne drže vodu.

Rezultati ovog istraživanja naveli su naučnike da počnu promišljati o budućnosti u kojoj bi ljudi mogli kolonizirati neki od poznatih planeta, tako što bi slanjem DNA pokrenuli stvaranje nove civilizacije, 'preslike Zemlje'.

Na sukupu naučnika predstavljena je i vizija tog plana. Jedan od prijedloga je slanje mašine koja bi bila sposobna za samostalno stvaranje staničnog života, hiljadu godina unaprijed te tako stvoriti život i ljude izvan Sunčevog sistema.

Naravno, ti prijedlozi sa svojom realizacijom će morati pričekati, možda stotine, a možda i hiljade godina. Kako bilo, naučnici su uvjereni da su na dobrom putu stvaranja višestaničnog života na drugim planetima, što znači da bi čovjek ipak mogao jednog dana hodati i živjeti kao vanzemaljsko biće na drugim planetima.