GLOBUS

Zapadne vlade ignorirale inauguraciju Erdogana!

Neskrivena diplomatska poruka predsjednika

Redakcija

29.8.2014

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) položio je jučer zakletvu kao 12. turski predsjednik na, kako je ocijenio list "Hurriyet", napetoj ceremoniji u parlamentu.

Odluka Vašingtona

Naime, poslanici glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP), koji optužuju Erdoana da je prekršio ustav jer nije podnio ostavku na mjesto premijera prije nego što je položio zakletvu za predsjednika, ljutito su napustili parlament prije zvanične ceremonije. Erdoanovi protivnici strahuju da će on prelaskom s premijerske na predsjedničku funkciju i najavom jačanja predsjedničkih ovlasti učvrstiti autoritaran način vladanja.

Agencija AFP istakla je u svom izvještaju da Erdoanovom imenovanju za predsjednika nije prisustvovao nijedan lider iz vodećih zapadnih zemalja! Njihovo odsustvo protumačeno je kao sumnja Zapada u Erdoanove autoritarne tendencije.

Sjedinjene Države na ceremoniji je predstavljao otpravnik poslova Ambasade u Ankari, što su neki komentatori ocijenili kao jasan prijekor. Vašington je, pak, negirao da je želio poslati poruku slanjem ovakve delegacije na ceremoniju.

Također, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko (Poroshenko) otkazao je dolazak na Erdoanovo polaganje zakletve zbog problema u zemlji.

Pozivajući se na Anadoliju, AFP je naveo da je u Ankaru došlo mnoštvo lidera iz istočne Evrope, Afrike, centralne Azije i s Bliskog istoka. Agencija Dogan javila je da su najviši zvaničnici došli iz Albanije, BiH - koju je predstavljao predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, te iz Benina, Bugarske, Etiopije, Katara, Kazahstana, Sjevernog Kipra, s Kosova, iz Makedonije, Moldavije, Somalije, Toga i Turkmenistana. Delegacije sa čelnicima parlamenata došle su iz Argentine, Alžira, Rusije, Srbije, Alžira, Obale Slonovače, Kirgistana. Tu je bio i iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif (Javad).
 
Erdoan, koji je izabran 10. avgusta na mandat od pet godina, naslijedio je Abduhala Gula na mjestu šefa države. A, kako analizira "Deutsche Welle", taj 60-godišnji političar teško da će odgovoriti izazovu da bude predsjednik svih građana.

Novi predsjednik obavezao se da će ostati privržen "ustavu, vladavini prava, demokratiji, principima i reformama Kemala Ataturka i principima narodne države".  
 
- Kao predsjednik Republike, kunem se svojom čašću i ugledom pred velikim turskim narodom i pred historijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost ove države - rekao je Erdoan čitajući tekst zakletve.

Davutolu nasljednik

U Službenom glasniku odmah potom je objavljeno da je Erdoan imenovao Ahmeta Davutolua (Davutoglu) za vršioca dužnosti predsjednika vlade. Davutolu, koji je u srijedu izabran za predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), nadgledat će dosadašnju vladu dok Erdoan formalno ne zatraži od njega da formira svoj kabinet. Očekuje se da će sastav nove turske vlade biti poznat već danas.

REAKCIJE:

Ovo je ustavni puč

Erdoan drugačije od Gula doživljava predsjedničku funkciju, smatra sudija Ustavnog suda i profesor Ibrahim Kabolu (Kaboglu), koji predaje na Univerzitetu Marmara u Istanbulu. On govori o „ustavnom puču".

- Erdoanova premijerska funkcija okončana je 15. avgusta, potvrdom rezultata na izborima - kaže Kabolu, kritizirajući novoizabranog predsjednika u pokušajima da obavlja obje funkcije istovremeno.

To je, ističe profesor, u suprotnosti s ustavom iz 1982. godine.

On se bavi svojim pravilima

Politikologinja Ajše Ajata (Ayse Ayata) s Tehničkog univerziteta u Ankari (METU) govori o novim „Erdoanovim pravilima".

- On se bavi svojim pravilima igre, radi šta hoće, a ustav ga uopće ne zanima - smatra Ajata.

Ona očekuje nove napetosti na turskoj političkoj sceni.

- Turska ima autokratski režim, koji se oslanja na podršku većine. Opoziciji su vezane ruke. U tom režimu, Erdoan nikome ne mora podnositi račune - govori Ajata.