BIH

Merkel: Nakon izbora i formiranja vlasti u BiH, želimo vidjeti brži reformski proces

Okončan sastanak državnih premijera sa njemačkom kancelarkom

Autor:A. DUČIĆ

28.8.2014

Okočan je sastanak premijera Albanije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih medija, njemačka kancelarka je izjavila kako je zadovoljna da su svi premijer, državni ministri koji su danas bili u Berlinu iskazali punu spremnost da se u naredne četiri godine otvori novi proces međusobne saradnje.

Već u narednoj godini, kada je domaćin sličnog sastanka bude Austrija, istakla je Merkel, trebala bi se podvući prva bilansa.

- Imamo puno posla. Trebaju nam politička rješenja, kao što su ona koja su već dijelom postignuta između Srbije i Kosova. Predstoje nam izbori u BiH, a nakon njih očekujemo da će se reformski proces odvijati brže. Vidjet ćemo kako će ići proces formiranja nove Vlade. Njemačka će biti partner, ali je na političkim partijama da pokažu jači interes za sve ono što se očekuje od BiH. Potrebni su zajednički projekti na Balkanu u oblastima infrastrukture, povećanja radnih mjesta i zapošljavanja - kazala je Merkel.

Istakla je da je  proces proširenja treba da ide brže, no naglasila je da je to, ipak, najviše u rukama pojedinih država na Balkanu. 

-Ljudi imaju velika očekivanja. Oni pogotovo žele ekonomski napredak svake od država, suzbijanje nezaposlenosti - kazala je ona.

Na upit da prokomentira situaciju u Ukrajini, te da li je o tome razgovarano sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana, kazala je da stalno stižu izvještaji o sve većoj prisutnosti ruskih snaga u Ukrajini i o eskalaciji situacije. Navela je da su moguće nove sankcije, "ali mi i dalje želimo diplomatsko rješenje".

Na konferenciji za novinare obratili su se i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso, te albanski premijer Edi Rama. 

-Želimo vidjeti zemllje zapadnog Balkana da uđe u proces jače saradnje zarad ekonomskog prosperiteta. Priključenje jedne zemlje u EU ovisi od njene spremnosti. Proces na ovom evropskom putu nije zaustavljen. Moramo vidjeti da svaka država radi na jačanju vladavine prava, ekonomske stabilnosti - kazao je on.

Baroso je istakao da treba raditi na prevladavanju prepreka kada je riječ o infrastrukturi, naglasivši da je zbgo toga važno da zemlje regionalno koordiniraju.

-EU ima novac koji se odnosi na IPA fondove, ali to ne može biti sama biti financijska pomoć, trebat će i podrška evropskih finansijskih institucija. EU će i dalje biti na raspolaganju u finansijskom smislu, a to znači 12 milijardi KM za period 2014.- 2020. - podvukao je Baroso.

Razgovor s Bevandom

Prethodno je njemačka kancelarka lično dočekala svakog od državnih premijera, među njima i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu, s kojima je kratko porazgovarala. 

„Avaz“ saznaje da je Merkel na sastanku pojedinima zvaničnicima država zemalja zapadnog Balkana nedvomisleno poručila kako očekuje napredak ka evropskim intergracijama. Posebno je, saznajemo, podvučeno kako se neće tolerirati da pojedinci u BiH koče proces EU intergracija!

Zaključci sa konferencije

U stotoj godini od početka Prvog svjetskog rata u Berlinu su se danas u okviru prve "Konferencije o zapadnom Balkanu" sastali šefovi vlada, ministri vanjskih poslova i ministri privrede iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Crne Gore, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije i Slovenije, predstavnici Komisije Evropske unije, buduće zemlje domaćina Austrije kao i Francuske, saopćeno je Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH. 

Iz ove ambasade proslijeđena je Završna deklaracija predsjedatelja konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu koju prenosimo u cijelosti:

- 2014-2018: Četiri godine konkretnog napretka - 

1. Svi se slažemo da ova današnja konferencija treba dati poticaj periodu od četri godine, u kojem ćemo se mi zajednički više truditi kako bi postigli dalnje konkretne napredke u procesu reformi prilikom rješavanja otvorenih bilateralnih i unutarnjih državnih pitanja kao i pomirenja unutar i između društava regiona. 

Mi takođe dijelimo zajedničku želju za jačanjem regionalne ekonomske saradnje i postaviljanje osnove za održiv rast. 

2. Zajedno smo odlučili da se u naredne četri godine do 2018. sastajemo godišnje u ovom obliku, kako bi dogovorenu agendu danjašnjeg susreta implementirali i da se ista potkrijepi daljnjim konkretnim projektima. 

Austrijski Savezni kancelar je danas za 2015. godinu pozvao na prvu narednu konferenciju u Austriji; to će biti prilika za prvi bilans. 

Na narednim konferencijama želimo kontinuirano nastaviti naš rad o ključnim pitanjima za budućnost zapadnog Balkana. 

- Put u evropsku budućnost -

3. Još prije petnaest godina vijesti iz regije su bile obilježene ratom, progonom i uništavanjem. Danas je jasno da je region napravio ogorman napredak u uspostavljanju stabilnosti, izgradnje dobrosusjedskih odnosa i modernizacije države, društva i ekonomije. 

4. Politika proširenja Evropske unije je znatno doprinijela tim napredcima. Sve zemlje zapadnog Balkana su uvjerene da je njihova budućnost u Evropskoj uniji. 

 5. Savezna vlada izričito naglašava svoju opredijeljenost evropske perspektive za država zapadnog Balkana. 

Sve zemlje zapadnog Balkana će imati mogućnost da pristupe Evropskoj uniji, kada ispune preduslove za pristup. 

Njemačka je svjesna svoje odgovornosti za mirnu, stabilnu, demokratsku i pravno-državnu budućnost zapadnog Balkana i dalje će podržavati region na tom putu. Intenziviranje regionalne kooperacije kao nužnog osnova 

6. Svi učesnici vide potrebu da u smislu doborsusjednih odnosa i povećanja stabilnosti u regionu otvorena bilateralna pitanja riješe što prije. 

Premijeri Srbije i Kosova su ponovo potvrdili svoju odlučnost da ubrzaju proces normalizacije odnosa 

Ovo se takođe odnosi na rješavanje problema oko imena između bivše jugoslovenske Republike Makedonije i Grčke. 

Učesnici su se složili da se ovaj spor mora riješiti hitno kompromisom na svim stranama. 

Tamo gdje dobar utjecaj regionalnih susjeda može olakšati savladavanje unutarašnjih političkih izazova, mora se i koristiti. 

Ovo se u posebnoj mjeri odnosi na oživljavanje procesa reformi u Bosnii Hercegovini. 

7. Države zapadnog Balkana se slažu da međusobno jače sarađuju. 

U tome će regionalne organizacije kao što je Regional Cooperation Council imati važnu ulogu. 

8. Regionla saradnja treba obuhvatiti i razinu civilnog društva. 

Zemlje učesnice potvrđuju svoju usaglašenu želju da izgrade transnacionalnu razmjenu prije svega za mlade generacije. 

- Jačanje odgovornog upravljanja - 

9. Daljnje unapređenje ostaje poseban izazov za mlade demokratije zapadnog Balkana ostaje dalje odgovorno upravljanje 

10. Zemlje učesnice se slažu da se moraju poduzeti daljnje mjere za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Države zapadnog Balkana su potvrdile svoju volju da poduzmu daljnje reforme za povećanje pravne sigurnosti u svojim zemljama, da očuvaju i jačaju neovisnost pravosuđa kao i da intenzivnije sarađuju prekogranično u regionalnim i bilateralnim strukturama. 

11. U pluralističkoj demokratiji i opozicija mora takođe imati svoju ulogu u parlamentarnoj strukturi i iskoristiti je. 

Međutim i politički aktivno civilno društovo može na konstruktivan način dodatno podržati društvo u zemljama zapadnog Balkana, a time i njihovo prbilžavanje Evropskoj uniji. 

To između ostalog podrazumijeva pluralistički medijski prostor, neovisne sindikate i ekonomiju, koji su oslobođeni od utjecaja politike kako bi mogli ispuniti svoju ulogu kao dio društva. 

Njemačka se smatra i dalje obaveznom da podrži slobodu medija u regionu. 

U tu svrhu ministarstvo vanjskih poslova u okviru programa današnje konferencije organizuje radionicu za dvanaest vodećih novinarki i novinara iz svih država regiona. 

- Povećanje prosperiteta preko održivog rasta ekonomije -

12. Održiv ekonomski rast a time i dugoročno povećanje prosperiteta za dobrobit naroda je moguć samo s otvorenim tržištima i stranim ulaganjima. 

Posebno je za angažman malih i srednjih preduzeća presudna pozitivna investiciona klima. Pri čemu su pravna sigurnost i nulta politika tolerancije prema korupciji u fokusu. 

Države učesnice žele poboljšati saradnju sa investicionim agencijama i razmjenu iskustava sa Germany Trade and Invest. 

13. Države zapadnog Balkana bi trebale pojačati svoje napore za prevladavanje postojećeg deficita uvoza-izvoza. 

Njemačka ekonomija će u proljeće 2015. godine podržati dalje jačanje izvoznog kapaciteta regije putem pokretanja kupovne inicijative za zapadni Balkan. 

14. Putem regionalnog iskorištavanja lanaca vrijednosti mora se dalje povećati konkurentnost. Inicijativa njemačke privrede za jednom regionalnom konferencijom u septembru 2014. godine u Crnoj Gori i aktivnostima Regional Corporation Council-a će konkretno doprinijeti tome. 

15. Države učesnice se slažu da evropska energetska politika za države zapadnog Balkana dobija na značaju. Posebno u pogledu sigurnosti snadbijevanja energijom, energetske efikasnosti i zaštite klime, regionalna saradnja je važan sastavni dio u okviru energetske zajednice jugoistočne Evrope. 

Države zapadnog Balkana će intenzivno sudjelovati u daljnjem razvoju energetske zajednice i premostiti propuste implementacije. 

16. Države učesnice dijele mišljenje da saobraćajna zajednica za zapadni Balkan kroz poboljšanje logističke povezanosti regiona prema jakoj potražnji evrospkog tržišta može dati pozitivne impulse za ekonomski razvoj. 

Isto se odnosi i na izgradnju informacione i komunikacione infrastrukture uz pouzdane okvirne uslove. 

17. Države učesnice su mišljenja da je za smanjenje stope nezaposlenosti mladih neophodno akademsko i stručno obrazovanje u skladu s potrebama. 

Projekti njemačke privrede imaju za cilj da podrže stručno obrazovanje u državama zapadnog Balkana. 

18.Njemačka je spremna da u okviru postojećeg programa ekonomske saradnje i razvoja sprovede dodatne mjere kako bi podržali države regiona da efektivno koriste evropska sredstva za približavanje EU iz "Instrument for Pre-Accession Assistance" (IPA). 

Već 25 godina je njemačka razvojna saradnja pouzdan partner državama zapadnog Balkana. 

Ona je integralni sastavni dio njemačkih napora da zemlje dovedu ka EU i evropskim standardima.