BIH

Zajednička borba protiv korupcije u zdravstvu

Projekt ZZO KS i CCI

S. M.

28.8.2014

U prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo (KS), direktor ZZO Kenan Crnkić i referentni predstavnik Centara civilnih inicijativa (CCI) Zoran Adžaip zvanično su potpisali Plan aktivnosti borbe protiv korupcije ZZO KS, a u okviru projekta "Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu", koji provodi CCI.

Prije donošenja plana, ZZO i CCI zajedničkim aktivnostima analizirali su stanje i detektirali žarišta koruptivnih pojava u različitim segmentima zdravstva u našoj zemlji.

Projekt "Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu" provodi se pod pokroviteljstvom Evropske Unije (EU) te ima, između ostalog, za cilj potpunu implementaciju Poglavlja 2 - Strategije i akcionog plana kroz kontinuirani monitoring, razvoj specifičnih antikoruptivnih politika i dobrih praksi.

- Potpisivanjem ovog značajnog dokumenta stečeni su preduvjeti za studiozan i sistematičan pristup u borbi protiv korupcije kao višedimenzionalnog fenomena. Uvjeren sam da će potpuna implementacija operativnog programa rezultirati višestrukim benefitima za sve oblasti javnog zdravstva, kao i za pacijente i građane KS - rekao je Crnkić.