BIH

U poplavljenim područjima školska godina će kasniti

Građevinski radovi na sanaciji još traju

Autor:M. Čabrić

28.8.2014

Većina direktora poplavljenih škola u Doboju ovih dana nije bila voljna za izjave. Prije svega zbog činjenice da do 15 septembra, roka koji je postavio ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija, nastava u njima neće početi. Sredstva za sanaciju OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“, koju sa područnim odjeljenjima u Kostajnici i Grapskoj, koja nisu poplavljena,  pohađa oko 1.300 učenika,  osigurala je Vlada Srbije. Radovi su, zbog  tenderske procedure, počeli tek u ponedjeljak. Plan je da budu završeni do 5. oktobra.

-Mi računamo da prije tog roka redovna nastava ne bi mogla da počne jer ne bismo ušli u rizik, ni po bezbjednost djece i radnika-kazao je Milan Gojković, direktor ove škole.

-Realno ovaj posao se ne može kvalitetno završiti za mjesec do 45 dana-kazao nam je Denis Kamberović, radnik firme „Džena“ iz Gradačca, kojoj je na tenderu povjeren posao obnove pve škole.

Kao prijelazno rješenje ministar prosvjete i kulture RS je ponudio izvođenje nastave pod šatorima i u OŠ „Sveti Sava“, koju pohađa 1.362 učenika. Uz matičnu poplavljena je i područna škola u Ševarlijama.

-Za učenike od prvog do petog razreda organizovaćemo Kutak za djecu  i to u šatorskom dijelu  koje će formirati UNICEF na sigurnom mjestu tu uz školu- kazao je prilikom nedavne posjete ovoj školi ministar Goran Mutabdžija.

-Imamo neozbiljnog ministra koji nam kaže da će djeca na vrijeme krenuti u školu, a evo sami vidite da ovo nije ni blizu završetka radova. Nudi nam šatore. To je smiješno, neozbiljno i o tome ne želimo ni razgovarati- kaže Arijana Stojčinović, roditelj iz Doboja.

-Stvarno, šta taj ministar misli? Gdje će ljudi? Vidiš da još škola nije završena. Šator?! Gdje će staviti šator? Na ovu travu tu? Nema to smisla – kaže  Petko Veselinović iz Doboja.

Nastava izvođena sa skraćenium časovima se neće nadoknađivati. Kašnjenje početka školske godine će se nadoknaditi na uštrb slobodnog vikenda,  proljetnog i ljetnog raspusta.