BIH

Muhedin Muhić započeo štrajk glađu

Nakon razgovora u Vladi TK

A. H.

28.8.2014

Muhedin Muhić, invalidna osoba, koji već 9 godina sa fakultetskom diplomom traga za  zaposlenjem, danas je, kako je i najavljivao, započeo štrajk glađu ispred sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona.

Zapošljavanje invalida

Iako su ga tokom dana primili  premjer Vlade TK Bahrija Umihanić, te sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hadže Kurtović, Muhić se na štrajk glađu odlučio, kaže, jer su "razgovori sa funkcionerima bili samo prazna priča".

strajk-gladju-2

To što se ne drži zakona, izgleda nikoga ne interesuje

- Na nedavno objavljenom konkursu za prijem nastavnog i drugog osoblja u škole TK, objavljeno je da Zavod za odgoj i obrazovanje djece i omladine u tjelesnom i psihičkom razvoju u Tuzla treba jednog vaspitača i odgajatelja. Konkurisao sam i  prije nekoliko dana, na intervjuu, direktor Damir mi kaže da se on drži Pravilnika o kriterijima za prijem na posao koji je donio ministar. To što se ne drži zakona, izgleda nikoga ne interesira. Zakon propisuje zapošljavanje invalidnih osoba, a u ovom Zavodu ja sigurno mogu raditi  – kazao nam je Muhić.

Prijem  podobnih

Muhić kaže da je štrajk glađu posljednji vid  njegove borbe za pravo koje mu pripada i da po cijenu života neće odustati. Strahuje da je radno mjesto vaspitača i odgajatelja u Zavodu u kome je konkurisao, već namjenjeno nekom od podobnih.