BIH

Za građane najkorumpiranija je policija

Ispitivanje javnog mnijenja CCI

E.D.Š.

28.8.2014

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja u organizaciji CCI, pokazala su da je građanima BiH umjesto zdravstva, na prvo mjestu po korumpiranosti policija. Zdravstvo je na drugom mjestu, a na trećem obrazovanje. Takođe, vrlo malo građana u BiH, tek sedam posto, je čulo za postojanje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH. To je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu u organizaciji Centra civilnih inicijativa.

- I mi smo se iznenadili rezultatima ispitivanja koja su rađena u julu. Pokazala su da oko 70 posto građana nije upoznato da je zadnjih godina neko iz njihove blizine dao mito uposlenicim u zdravstvu. A, 90 posto njih u posljednjih šest mjeseci nije dalo mito zdravstvenim radnicima – kazala je Majda Behrem Stojanov, portparol CCI.   

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati monitoring antikoruptivnih mjera u oblasti prevencije, u nekoliko institucija zdravstva u FBiH. Monitoring je urađen u sklopu projekta „Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu“, koji finansira EU u iznosu od 111.370 eura.   

Zdravstvene ustanove obuhvaćene monitoringom

 

Ciljne institucije obuhvaćene monitoringom bile su Zavodi zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog, Sarajevskog i HNK. Zatim, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Ministarstva zdravstva Sarajevskog, HNK i Federalnog ministarstva zdravstva. Tu su i Ministarstvo zdravlja RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS.