DOM I VRT

Ovako izgleda kuća iz snova, nalazi se na Krku

Dom za budućnost i opuštenije dane

(F. Me.)

28.8.2014

Ovo je priča o ljudima koji su se, umjesto kuće u Zagrebu, odlučili za porodičnu kuću na moru.

I to ne bi bilo čudno da provode više vremena na Krku nego u Zagrebu, no ovo je, kako kažu arhitekti Ćurković i Zidarić, kuća za budućnost i opuštenije dane kada budu u penziji. – Ljudi su srednjih godina i imaju dobro uhodani porodični biznis u Zagrebu, prenosi "Jutarnji.hr".

No, kako se približavaju 60-im godinama života, odlučili su da je bolje sagraditi kuću na moru nego u Zagrebu jer će ondje provoditi sve više vremena. Na otoku Krku kupili su parcelu od 800-tinjak kvadrata, prvi red do mora, gdje se prije nalazila kuća koju su prije 50-ak godina sigurno napravila porodica s istim ciljem.

Stara kuća nije zadovoljavala njihove današnje potrebe, pa su je srušili i napravili novu, pametnu, modernu kuću na moru.

Ako vlasnici žele za vikend doći na Krk, iz Zagreba putem iPhona ili iPada mogu otvoriti prozore i provjetriti kuću, podići rolete, žaluzine namjestiti tako da ne ulazi previše sunca, upaliti grijanje ili hlađenje i namjestiti temperaturu u svakoj prostoriji, kao i u bazenu i jacuzziju.

No, osim po tom mašinsko-tehnološkom aspektu, kuća je posebna i po oblikovanju i arhitekturi, a jedna od stvari koja je pomalo neuobičajena je organizacija prostora. – Riječ je o tipičnoj parceli širine 20-ak i dužine 40-ak metara koje možemo vidjeti na mnogim mjestima uz more i koja ima s jedne i druge lateralne strane susjede. S obje strane je cesta, s tim da je gornja prometnija od donje, a teren blago pada prema moru pa je bilo logično pratiti tu kaskadnu formu terena.

Zbog toga su odlučili kuću otvoriti prema moru i djelomično prema cesti, a zatvoriti je prema susjedima.

Promatrajući je u odnosu na okolne kuće, ona djeluje izuzetno malo, iako to uopće nije jer je riječ o kući s 400 kvadrata unutarnjeg prostora te jednako toliko terasa.