NOGOMET

Da, vi to možete!

Sarajevo večeras priželjkuju čudo protiv Borusije

A. MIZDRAK

28.8.2014

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Njemačke)

Sve što se desi jednom, ne mora se nikada ponoviti. Ono što se dogodi dva puta, desit će se sigurno i treći put, riječi su čuvenog brazilskog pisca Paola Koelja (Coelho).

Fudbaleri Sarajeva uspjeli su već dva puta napraviti čudo i vratiti se iz bezizlazne situacije (porazi na domaćem terenu od Haugesunda i Atromitosa, a onda pobjede na gostovanjima) tako da, ako je vjerovati Koeljovoj izreci, bordo momci večeras (20.45 sati) u uzvratnoj utakmici plej-ofa Evropske lige protiv Borusije Menhengladbah imaju pravo da se nadaju u treće čudo i prolazak u grupnu fazu.

Vjetar u leđa

Prije sedam dana na Koševu, Nijemci su slavili sa 3:2, ali ratnici trenera Dženana Uščuplića protiv njemačkog bundesligaša najavljuju borbu do posljednje kapi znoja, jer sve što bordo momci mogu uraditi na Borusija parku jeste da kreiraju historiju ili da odu u historiju.

54.000 gledalaca očekuje se na Borusija parku

Večeras će se jedanaest bordo ratnika moći osloniti isključivo na sebe. Sebe protiv Borusije... Sebe protiv statistike, izgovora, historije i zakona vjerovatnoće.

Tako razmišlja i golman Sarajeva Dejan Bandović, koji je u prvoj utakmici na Koševu imao nekoliko kikseva. Samopouzdanje je maksimalno podigao i nada se uspjehu protiv Borusije uprkos porazu u prvom susretu.

- Saigrači, struka i svi ostali odmah su me motivirali da nastavim dalje. Fudbal je takav, golmanska greška je najzapaženija. No, šta je, tu je, mi u uzvratu idemo po čudo i nadu nam niko ne može oduzeti. U razgovoru sa svim saigračima razmišljanje je isto, ostavit ćemo srce na terenu i zašto ne probati ostvariti historijski uspjeh i plasirati se u grupnu fazu Evropske lige - kazao je Bandović.

uscuplic-hotel0000

Uščuplić: Šta je spremio Nijemcima

Upitali smo golmana Sarajeva postoji li kod igrača bordo tima pritisak s obzirom na to da će večeras istrčati pred 54.000 domaćih navijača na Borusija parku.

- Bit će i veliki broj naših navijača, a kada su oni tu, onda se nikoga ne bojimo. “Horde zla” su nam vjetar u leđa i želimo da im se odužimo za sve ove godine što nas prate ma gdje igrali - zaključio je Bandović.

U novo čudo uvjeren je i makedonski reprezentativac i napadač Sarajeva Krste Velkoski.

- Dok ruski sudija ne odsvira kraj utakmice, mi se nadamo da možemo proći. Pokazali smo i u prvoj utakmici da se možemo ravnopravno nositi s bundesligašem. Bit će to utakmica za uživanje, jer se ne igra svaki dan tako važan meč. Svi smo uvjereni da možemo napraviti čudo. Ako pobijedimo, slavit ćemo, a ako izgubimo, tugovat ćemo.

Grlom u jagode

U posljednjih pet evropskih utakmica Velkoski nije postigao pogodak. Da li je došlo vrijeme za prekid golgeterskog posta?

- To je najmanje važna stvar. Najbitnije je Sarajevo i želimo pobjedu, a ko će postići gol, potpuno je nevažno. Nećemo srljati i ići grlom u jagode, jer je to potpis smrtne kazne protiv ekipe kao što je Borusija - zaključio je Velkoski.

Na kraju, prenijet ćemo rečenicu jednog od članova uprave Sarajeva:
“Vjeruj i kad su istine najporaznije, vjeruj i kad ne vjeruješ.”

Da, vi to možete!