BIH

Stižu nova poskupljenja, rezerve skoro prazne

Najave poljoprivrednika i udruženja za zaštitu potrošača

A. Nu.

28.8.2014

Službeni statistički pokazatelji govore da su ukupni troškovi života od 2010. godine porasli za 50 posto! Procjene su da će se tek pogoršati.

Prema najavama poljoprivrednika i predstavnika udruženja za zaštitu potrošača, najesen i tokom zime doći će do novog rasta cijena brašna, mlijeka, voća... To će biti nastavak trenda, jer su samo u posljednjih nekoliko mjeseci "tihim korekcijama cijena" osnovne životne namirnice poskupile za 15 posto.

Mjere zaštite

- Cijene rastu, a uvjeti poslovanja sve su teži i ozbiljniji, životni standard kontinuirano pada i postoji ozbiljna prijetnja da će do kraja godine biti ozbiljno ugrožen. Vlada ne čini ništa kako bi amortizirala taj udar. Očito ih sada pred izbore zanima samo očuvanje pozicija, iako upravljanje zemljom podrazumijeva i donošenje odluka i mjera zaštite građana - kažu u Udruženju poljoprivrednika Tuzlanskog kantona.

gordana-bulic-pan55

Bulić: Pokazatelji nisu optimistični

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kaže za "Avaz" kako nije optimistična da Vlada može robnim rezervama odgovoriti na najavljena poskupljenja.

- Mi nikada nismo imali rezerve za duže od 15 do 20 dana, što je nedopustivo, posebno u uvjetima elementarnih nepogoda. Trenutno ne znam koliko je robe na zalihama, ali ovi do sada pokazatelji nisu nimalo optimistični - kaže Bulić.

Skupi udžbenici
 
Iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača ističu da se potrošači svakodnevno susreću s poskupljenjima i najavama poskupljenja prehrambenih proizvoda, komunalija, energenata i aktuelnih školskih potrepština za učenike.

- Ukazujemo da trenutno nema velikih skokova u podizanju cijena prehrambenih proizvoda, jer to trgovci i proizvođači rade svakodnevno „neprimjetno" po nekoliko feninga. Jedino je sve izgledniji porast cijene žitarica zbog poplava i krize s energentima - ističu iz ove institucije.

anketica01