BIH

Hodamo ivicom - ili ćemo se vratiti tamo gdje pripadamo, Evropi, ili ćemo otići u jamu bijede, radikalizma, konflikata

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u "Interviewu 20"

Redakcija

28.8.2014

Gost najgledanije emisije u BiH i najviše citirane i reemitirane u regiji "Interview 20", koji je BHT 1 emitirao u srijedu, bio je bivši novinar, utemeljitelj "Avaza", industrijalac i političar Fahrudin Radončić.

Predsjednik SBB-a u vrlo intrigantnom intervjuu urednici Saneli Prašović-Gadžo odgovara na pitanja zašto se kandidirao za člana Predsjedništva BiH, zašto je BiH na historijskoj raskrsnici, govori o prljavoj predizbornoj kampanji i političkoj montaži u liku Keljmendija, zviždanju vehabija u Zenici, o tome zašto je omiljen u narodu i zašto se osjeća kao rok zvijezda te o tome kako razgovara s Aleksandrom Vučićem, pa i o odrastanju u radničkoj porodici i zašto se zbog toga osjeća čovjekom koji je potekao iz naroda i ostao uz njega u najtežim trenucima...

Prenosimo dio tog intervjua.

Jedno od pitanja Prašović-Gadžo glasilo je: Vrlo je interesantno to da, pogotovo na ovim prostorima, vrlo otvoreno ću to kazati, u politiku je shvaćeno i prihvaćeno da se ulazi da bi se čovjek dolaskom na određenu poziciju obogatio. Vi potpuno rasterećeni ulazite...Mogu slobodno kazati imate novac, ne treba Vam novac da biste došli do njega.

Radončić je odgovorio:

- Smatram demokratskim pravom da svako može da se bavi politikom neovisno od njegovog socijalnog statusa i stanja. Međutim, kada je BiH u pitanju, a bojim se da ne budemo tendenciozni i mnogo bivših socijalističkih zemalja, da su mnogi lideri stranaka to shvatili kao jedinstvenu priliku da postanu neko i nešto, da se obogate, da zaposle stotine i stotine svojih rođaka.

Vidite koji je nepotizam u BiH. Djeca običnog radnika, ovdje našeg tesara, zidara ne mogu da rade u javnom sektoru. Njihova djeca ne mogu raditi ni u javnim kompanijama, niti u ministarstvima, oni naprave društvo jednake šane. On za četiri godine zaspoli sve svoje rođake, napravi dva, tri tala na tenderu i iz toga naravno izlazi kao čovjek kojeg nije mnogo briga šta će se nakon njega dešavati, koliko je zadužio zemlju, ko će vraćati te dugove. Moja su očekivanja da će rastom demokratskih standarda u BiH ta vrsta ljudi i njihovih motiva biti blago i što brže eliminisani sa političke scene u BiH.

Predsjednik SBB-a, upitan kako po njegovom mišljenju BiH treba izgledati, kazao je:

- Mi smo porodica evropskih naroda. Mi smo dio evropskog regiona, mi želimo Evropsku uniju, mi želimo zapadnu civilizaciju, mi želimo strane investitore, mi želimo razvoj, mi želimo zapošljavanje, želimo da izvučemo BiH sa posljednjeg mjesta, najsramnijeg mjesta gdje smo prvi po korupciji, po neimaštini, po siromaštvu, po nezaposlenosti. Mi hodamo ivicom. Ili ćemo se vratiti tamo gdje prirodno pripadamo, Evropi, evropskoj porodici naroda, zapadnoj civilizaciji ili ćemo otići u jamu, u rupu bez dna koja se zove radikalizam, siromaštvo, bijeda, unutrašnji konflikti.

Duboko sam uvjeren da mi imamo snažnu pruženu ruku i od Brisela i od Evropske unije i zapadnih zemalja da vratimo BiH u njeno prirodno stanje. Da apsolutno poštujemo svoje bošnjaštvo, svoju vjeru, da poštujemo multietnički život BiH i da to smatramo prirodnom prednošću. Nama je jako važno da imamo Hrvate koji će kod nas lobirati u mnogim evropskim zemljama, da imamo Srbe koji će lobirati negdje drugo i da zajedno lobiramo negdje treće ili mi Bošnjaci negdje četvrto... Mislim da je to jednostavan koncept za BiH da napokon okrenemo svu koncentraciju i pažnju, prvenstveno vladajućih elita, kako da zaposlimo što više ljudi.

Urednica Prašović-Gadžo pitala je Radončića šta je njegova poruka građanima BiH, a on je kazao:

-  Poslije 200.000 mrtvih, milion raseljenih, hiljada i hiljada šehida - BiH nije zaslužila da nakon 20 godina još bude zemlja problem. Olovka, odnosno glasački papirić je najsnažnije oružje da se ova zemlja oslobodi okova nesposobnosti, da ne koristim teže riječi. Pozivam glasače da ne propustimo ovu možda zadnju priliku da ovu zemlju vratimo na standard koji ovi građani zaslužuju.

Integralni Radončićev intervju za "Interview 20" pogledajte OVDJE.