KOLUMNE

Brza lekcija

Komentar dana

Autor:Miralem AŠČIĆ

28.8.2014

Petar Ćorluka, ugledni bh. privrednik i vlasnik kompanije "Violeta", odlučio je napustiti poziciju člana Upravnog odbora (UO) Fonda za pomoć poplavljenim područjima Federacije BiH.

Ćorluka se povlači s ove pozicije ne upirući prstom ni u koga. Priznaje da bi njegovu poziciju trebao obavljati neko s poplavljenih područja, ko se bolje razumije u kompletnu problematiku i ko bolje razumije prioritete.

Odgovorno, uz, kako je rekao, moralnu obavezu, Ćorluka je shvatio da Vlada SDP - SDA nije u stanju brzo i efikasno pomoći nastradalima, kako se od nje i očekuje, te nije želio biti dio nesposobne i korumpirane družine okupljene oko premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP).

Ćorluka je brzo naučio lekciju šta znači sarađivati s „vlastima“, koje već više od tri mjeseca nisu uspjela ni registrirati Fond, a kamoli pomoći građanima koji mole za pomoć, jer se bliži zima, a nemaju krov nad glavom.

Da je sreće, na njega bi se ugledali i premijer Nermin Nikšić (SDP) i svi ministri u Vladi Federacije, kojima je davno izglasano nepovjerenje, a koji su građanima nastradalim u poplavama demonstrirali samo svoju nesposobnost.

Čak i ono prikupljenog donatorskog novca nisu znali proslijediti pogođenim područjima te će, prema svemu sudeći, dobar dio miliona KM završiti u predizbornim kampanjama.

No, odlaskom Ćorluke građani će biti samo na gubitku, s obzirom na to da u Vladi i Fondu vjerovatno više neće biti nijednog glasa razuma te će milioni maraka biti, praktično, na tacni federalnim, antinarodnim vlastima.