NOGOMET

Bordo ekpedicija: Deset crtica s putovanja od Sarajeva do Dizeldorfa

Sutra utakmica Evropske lige

Redakcija

27.8.2014

Deset zanimljivih crtica novinara "Dnevnog avaza" s ekspedicijom Sarajeva:

07:00 – Okupljanje fudbalera i stručnog štaba Sarajeva na Koševu, te polazak autobusom na Sarajevski aerodrom. Autobus naglo staje, a u njega utrčava dizajner Adnan Hajrulahović Haad koji se brine o opremi bordo kluba. Uz izvinjenje, bordo ekspedicija nastavlja put.

08:30 – Ugodno iznenađenje za sve igrače Sarajeva. Na aerodromu se pojavio Žermain Koudio (Germain Koaudio), fudbaler iz Obale Slonovače koji je konačno riješio papirologiju i imat će pravo nastupa u sljedećoj premijerligaškoj utakmici Sarajeva. Dočekan je ovacijama.

09:00 – Avion s bordo ekspedicijom polijeće za Njemačku. Većina igrača i stručnog štaba tri sata leta skratila je tako što je čitala najtiražnije i utjecajnije bh. novine „Dnevni avaz“. Defanzivci Bojan Puzigaća i Džemal Berberović vrijeme su „ubijali“ igrajući karti, Nemanja Bilbija na tabletu je igrao fudbalsku simulaciju FIFA 2014, dok je kondicioni trener Almir Seferović analizirao programe treninga.

09:20 – Atmosferu u avionu sve vrijeme podizao je sportski direktor Sarajeva Abdulah Ibraković koji je, tradicionalno, uz skečeve izmamljivao osmijehe ostalih putnika u avionu.

12:00 – Nakon tri sata leta, igrači umorni od puta, pojurili su prema izlazu. Na to je direktor Sarajeva Dino Selimović šaljivo upitao trenera Dženana Uščuplića „gdje je ta tvoja strpljivost koju si najavio na pres konferenciji“.

12:10 – Selimović "ruži“ Harisa Duljevića što stalno koristi mobilni aparat uz rečenicu da je vrijeme nakaradno i da se sve pretvorilo u internet.

12:30 – Ulazak u hotelske sobe. Za razliku od prijašnjih godina kada je u bh. klubovima vladala opuštajuća atmosfera i javašluk, Sarajevo je napravilo veliki iskorak. Na svaku molbu igračima da izađu u hotelski hol kako bismo uzeli izjave, uslijedio je odgovor „ne smijemo“.

13:00 – Neočekivani gost za bordo ekspediciju. Legenda koševskog kluba došao je vozom iz Pariza u Dizeldorf kako bi podržao bordo momke uoči večerašnje utakmice s Borusijom. Uprava bordo kluba bila je oduševljena, a nekoliko ugodnih sati iskoristili su za druženje i obilazak Dizeldorfa.

17:00 – Sudbina je čudna. Iako je jučer Sarajevo trebalo igrati utakmicu 5. kola Premijer lige BiH protiv Drine iz Zvornika, meč je otkazan, a bordo igrači bili su u Maritim hotelu u Dizeldorfu. Rezultatima njihovih rivala Željezničara, Širokog Brijega... nisu bili previše opterećeni, nisu ih ni zanimali. Sve misli bile su uprte prema večerašnjem susretu plej-ofa Evropske lige.

17:30 – Hol u Maritimi hotelu je pun. Vrijeme je užine, a menadžeri i skauti brojnih ekipa pristižu. Sarajevo je ponovo u modi i svima je interesantno. Također, veliki broj svjetskih skauta najavilo je svoj dolazak i večeras na utakmicu Borusije i Sarajeva.