BIH

Treći entitet stoluje u Sarajevu, u BBI centru

Nedžad Latić, poznati publicista i novinar (II)

Fadil MANDAL

27.8.2014

U drugom nastavku intervjua za „Avaz“, Nedžad Latić, poznati publicista i novinar, govori o sličnostima i razlikama između SDA i Saveza komunista, o ljudima turskog premijera Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) koji discipliniraju i medije u BiH.

Zeleni termiti

Kakvi su Vam danas odnosi s Erdoanom?

- Personalno sam se distancirao od te kadaif-politike. Jer, na relaciji Sarajevo - Istanbul špartaju horde zelenih termita. Oni osim tahan-halve prenose gibet i šmekaju sarajevske intelektualce.

Imam samo prijatelje među intelektualcima. I oni su vrlo rezervirani zbog obračuna s pristašama Fethulaha Gulena. Jer, po onoj narodnoj „gdje se konji tuku, ždrebad stradaju“, masa novinara i intelektualaca drži se podalje od AK partije.

Potvrđujete li time nedavni slučaj jednog Turčina koji je nudio novac medijima u BiH koji bi djelovali protiv predsjedničkog kandidata SBB-a Fahrudina Radončića?

- Pročitao sam tu informaciju. Ali, stvar je mnogo ozbiljnija i složenija. Datira mnogo duže.

Osman Softić objavio je reportažu još marta 2009. godine na nekim portalima Islamske zajednice pod naslovom “Doha: Forum Al-Jazeera „Moć, mediji i budućnost Bliskog istoka“, gdje je spomenuo da je, između ostalih gostiju, forumu prisustvovao i „Hakan Fidan, izaslanik premijera Republike Turske“.

Od Bošnjaka forumu su prisustvovali, citiram, „mr. Amel Kovačević, predsjednik kluba biznismena Islamske zajednice iz Sarajeva i ALUMNI udruženja svršenika IIUM iz Malezije, te generalni direktor korporacije „Bamcard“ gosp. Edhem Fočo, ugledni bošnjački intelektualac, biznismen i islamski aktivista iz Kuala Lumpura i mr. Osman Softić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije (koji je ujedno bio i jedini delegat iz Australije), te dvojica uglednih Bošnjaka koji žive i rade u Kataru mr. Hamdija Blekić, direktor Centra za međucivilizacijski dijalog, i njegov kolega iz Sarajeva“.

Naivni Softić nije znao da je Hakan Fidan šef obavještajnih službi Turske. U sukobu Erdoana s Fethulahom Gulenom, ime Hakana Fidana bilo je posebno u fokusu. Osim što ga smatraju desnom Erdoanovom rukom, mnogi ga optužuju da je on ključna osoba velikih afera koje su pratile Erdoanovu premijersku karijeru.

Ova Softićeva informacija govori o jezgru „paralel statea“ (paradržave), kao „trećem entitetu“, koji je nastao u Sarajevu. Samo izuzmite naivnog Softića, koji je ispao iz igre, i dodajte nekoliko imena, poput Semira Efendića, načelnika Novog Grada, i dobit ćete shemu operativaca koji vladaju finansijama, bankama, firmama, kulturnim i medijskim projektima, u Sarajevo biznis forumu, tom nesuđenom „bosanskom Davosu“. Oni stoluju u BBI centru i njihov mali sultan je Amer Bukvić.

Budući da oni nisu zadovoljili Erdoanove ambicije, nisu od Sarajevo biznis foruma napravili Davos, došlo je do zahlađenja personalnih i političkih odnosa. Znate da je Erdoanova politička zvijezda zasjala u Davosu kada se brecnuo na Šimona Peresa i napustio konferenciju. Stoga mu je takav forum trebao u Sarajevu.

Poznata istina

To su vrlo, vrlo ozbiljne informacije i optužbe na račun aktuelnog bošnjačkog političkog rukovodstva, da se poigrava ne samo nacionalnim nego i državnim suverenitetom.

- Općepoznata je istina da sam prvi ukazao na ovaj krug ljudi oko BBI centra. Pretrpio sam vrlo neugodne „sankcije“. Ali, doživio sam i satisfakciju. Nedavno mi je prišao čovjek u El-Šidi centru i rekao da sam bio u pravu, jer se i sam uvjerio da se radi o nekoj „velikoj mućki, nekom pranju para“, jer on još plaća fakture „Magrosu“, a ne El-Šidiju!

Više su komunisti ašovom i krampom sagradili željezničkih pruga nego SDA autocesta bagerima

Kako s ove vremenske distance ocjenjujete 24 godine vlasti SDA?

- Potpuno je pogrešno i nepravedno komparirati SDA s drugim strankama koje učestvuju na parlamentarnim izborima. SDA se historijski može i mora porediti samo sa Savezom komunista, koji je u BiH vladao prije nje. Jer, SDA, po dužini, već vlada polovinu vladavine Saveza komunista u BiH nakon dolaska na vlast 1945.

Kakva je bila BiH 1970. godine? Bila je na pragu svog zlatnog doba u prošlom stoljeću. Koliko su komunisti sagradili bolnica, škola, pruga, čak i fabrika za 25 godina vladavine? Više su komunisti ašovom i krampom sagradili željezničkih pruga nego SDA autocesta bagerima u također poratnom periodu vladavine!

Pranje para u El-Šidiju

Nedavno mi je prišao čovjek u El-Šidi centru i rekao da sam bio u pravu, jer se i sam uvjerio da se radi o nekoj „velikoj mućki, nekom pranju para“, jer on još plaća fakture „Magrosu“, a ne El-Šidiju!