BIH

Izetbegović preuzima ulogu tužilaštva i suda i šalje Zupca u zatvor

Skandalozna izjava

Redakcija

27.8.2014

Mi ćemo, vjerovatno, poslati Gorana Zubca u zatvor, izjavio je sinoć, kako su prenijeli mediji, na skupu u Općini Novi Grad u Sarajevu Bakir Izetbegović aktuelni član Predsjedništva BiH i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović nije precizirao na koga je mislio kada je rekao „mi“, ali s obzirom da je riječ o političaru i političkom skupu ova izjava bi mogla teško našteti poziciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine i ojačati poziciju odbrane na suđenju direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), javlja agencija Patria.

Naime, od samog početka procesa protiv Zubca, koji je optužen za zloupotrebu položaja, njegova odbrana, ali i srpski funkcioneri tvrde da je riječ o politički motiviranom procesu te da Zubac nije kriv.

Ova Izetbegovićeva izjava u kojoj on faktički priznaje da on kao član Predsjedništva BiH stoji iza optužbi protiv Zubca samo ide u prilog onima koji brane Zubca. Štaviše, prema informacijama, bliskim odbrani direktora SIPA-e, upravo bi ova izjava mogla biti temelj za odbranu i tvrdnje da iza svega ne stoji pravo nego politika.