OSTALI SPORTOVI

Uspjeh "Čeličnog Bosanca": Okončao dupli triatlon dug 452 kilometra!

Veliki uspjeh bh. sporta

(N. K.)

27.8.2014

Tuzlak Mladen Nedić, „Čelični Bosanac“ jedan od rijetkih sportista koji brane boje Bosne i Hercegovine na takmičenjima u disciplinama na granici ljudske izdržljivosti, proteklog vikenda je napravio novi podvig.

Kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, Nedić je proteklog vikenda u slovenskim Bakovicama učestvovao na Svjetskom prvenstvu u dvostrukom ultra triatlonu (dvostruki ironman) i postao prvi Bosanac i Hercegovac koji je uspio završiti ovu utrku.

Utrka se sastojala od 7.6 km plivanja (20 krugova) u umjetnom jezeru pored Bakovaca, 360 km vožnje bicikla (72 kruga) bez vožnje u zavjetrini i dva maratona, 84.4 km, sa sveukupno pređena 452 kilometra.

Mladen Nedić je utrku okončao vremenom od 28.45.41 sa zaostatkom od osam sati za pobjednikom Winn Smithom Matthewom iz Velike Britanije.

- Primarni cilj mi je bio završiti trku u limitu od 34 sata, te dostojno predstaviti Bosni i Hercegovinu, Tuzlu i klubove BK Jedinstvo i ARK Rekreativci čiji sam član. Na kraju sam postignutim vremenom više nego zadovoljan, kada se uzme u obzir težina i zahtjevnost trke, te period u uslovi priprema za ovo takmičenje – istakao je Mladen Nedić, „Čelični Bosanac“.

Uporni Tuzlak, koji se ovim zahtjevnim sportom bavi rekreativno s jedinim ciljem da motiviše mlade koji će nastaviti njegovim putem, posebnu zahvalnost ističe svom timu, porodici i sponzorima bez kojih nebih mogao nastupiti na takmičenju gdje se zbog njega po prvi put vijorila zastava Bosne i Hercegovine.

- Bez podrške porodice i mog tima koji me pratio nepunih 30 sati, sigurno ne bih mogao uspjeti, kao niti bez finansijske pomoći sponzora i donatora – istakao je Nedić, piše haber.ba.

Svjetsko prvenstvo u Sloveniji održano je pod okriljem Svjetske ultra triatlonske organizacije UITA.