GLOBUS

Više od 80 posto Rusa podržava embargo na uvoz iz zapadnih država

Ova promjena će koristiti seoskoj privredi i ekonomiji

Srna

27.8.2014

Više od 80 posto anketiranih Rusa podržava embargo na uvoz niza proizvoda iz zapadnih država, koji je uveden kao kontramjera na sankcije SAD i EU.

Anketa Sveruskog centra za istraživanje mišljenja građana pokazuje da 84 posto Rusa podržava takve mjere, a 80 posto je uvjereno da će one koristiti seoskoj privredi i ruskoj ekonomiji.

Uvođenje embarga najviše odobravaju stanovnici sela - 88 posto, ili gradova u kojima živi više od 500 hiljada stanovnika - 86 posto.

Ruskim uzvratnim sankcijama malo manje su se obradovali Moskovljani i stanovnici Petersburga - u ta dva grada 72 posto odobrava embargo, a 17 posto ne odobrava.

Jedan dio Moskovljana i Petersburžana navikao je na određeni asortiman roba u svojim trgovinama i ne žele mijenjati svoje navike, a i strahuju da će od sada cijene porasti.

Čak 85 posto ispitanika vjeruje da će ruska seoska ekonomija dobiti impuls za razvoj, a 86 posto smatra da će udio ruskih proizvoda na policama trgovina biti veći.

Malo manje od dvije trećine anketiranih ne vjeruje previše u ekonomske mogućnosti svojih gradova, ali očekuju da će se u trgovinama pojaviti više proizvoda iz država Azije i Južne Amerike.

Rusi, ipak, vjeruju da će doći do dizanja cijena - 63 posto smatra da će cijena novih proizvoda biti viša.

Istovremeno, samo 22 posto ispitanika strahuje  da će rafovi u prodavnicama postati prazni.