NOGOMET

Za bodove i samopouzdanje

Nogometaši Čelika najavljuju od prvog trenutka juriš na pobjedu

V. BEGUNIĆ

27.8.2014

Nakon novog i drugog ovosezonskog gostujućeg poraza (0:1) kod Borca u Banjoj Luci, u zeničkom Čeliku ističu da su sva tri boda u današnjem meču (17 sati) protiv Veleža, iz mnogo razloga, za njih imperativ.

Optimizam da bi mogli pobijediti podgrijao je, uprkos porazu, i dobar subotnji banjalučki nastup u kojem su Zeničani pokazali "znake života" te prvi put ove sezone bili ravnopravni rivalu, ali i neefikasni.

Mršavi saldo

Zenički nogometaši u prva četiri kola nisu postigli nijedan gol, a jedini gol za Čelik bio je, u stvari, autogol golmana Zvijezde.
   
- Prijeko nam je potrebna pobjeda. Prvi razlog je mršav bodovni saldo, a drugi, koji je važniji i bitniji, da igračima vrati samopouzdanje i vjeru da mogu pobijediti - istakao je na jučerašnjoj pres-konferenciji trener Nizah Hukić.

On dodaje da im dolazi težak i jako neugodan protivnik.

- Velež nije mijenjao puno ekipu, Haurdićem su zamijenili Okića i doveli još jednog klasičnog špica. Njihova nam je igra dobro poznata, a što je najgore po nas, donosi im i rezultate na strani. Mi ćemo od prvog trenutka tražiti pobjedu, jer nam i igra samo pobjeda, a na koji način ćemo je ostvariti to ćemo tek vidjeti - kaže Hukić, ističući da su prošle sezone igrali četiri puta s „Rođenim" i nijednom nisu poraženi.

Čak su, nakon 0:0 u Zenici, u drugom dijelu sezone senzacionalno pobijedili u Vrapčićima (2:0) te ih, nakon dva remija, prošli u četvrtfinalu Kupa BiH (0:0 i 1:1).

Upravo zbog ovih prošlogodišnjih rezultata, i bek Darko Mišić misli da su sposobni pobijediti Velež.

Tvrda utakmica

- Očekuje nas tvrda i teška utakmica, ali ćemo dati sve od sebe da na prvoj domaćoj utakmici ove sezone ostvarimo pobjedu - istakao je Mišić.

"Rođeni", nakon povratka u Premijer ligu 2006, u osam prvenstvenih i jednom kup-meču, još nikada nisu slavili u Zenici, a samo su tri puta odigrali i neriješeno.

Dva puta im je to pošlo za rukom prošle sezone, u Prvenstvu i Kupu, oba puta bilo je 0:0, te još u martu 2012., kada je bilo 1:1. Čelik je šest puta slavio, najčešće s golom razlike, a samo dva puta bilo je 2:0. Gol-razlika je 12:4 u korist Čelika.   

Povratak Dedića?

Raskidom ugovora s Antom Vukušićem i najavljenim otkazima još nekim igračima čijim igrama nisu zadovoljni, otvara se prostor za angažman novih igrača. Hukić je jučer istakao da svaki dan očekuje povratak Alena Dedića.

- Nadam se da će stići prije kraja prijelaznog roka - ističe Hukić.