ZDRAVLJE U KUĆI

Vrijeme je za trčanje: kad ciljevi postanu zahtjevni

Na putu do polumaratona

Sanja Kavaz

27.8.2014

Polumaraton je trka koja se trči na stazi u dužini od 21,1 kilometar. Spada u dugoprugaške discipline i izuzetno je popularna kod trkača, kako profesionalaca tako i kod rekreativaca. Ukoliko ste trkač rekreativac i imate dovoljno osnovnog treninga iza sebe, pred vama je jesenji dio trkačke sezone koji možete iskoristiti i oprobati se u izazovu zvanom polumaraton.

Možete izabrati Sarajevski polumaraton koji se ove godine trči 21. 9. ili ako vam treba još vremena za pripreme, neku od polumaratonskih trka koje se organiziraju u zemljama okruženja. Ukoliko volite putovati pa biste uz odlazak na trku turistički posjetili zemlju u koju putujete, onda zavrtite globus i birajte. Kao što rekoh, riječ je popularnoj disciplini, svi veći gradovi imaju po jedan polumaraton godišnje.

Za koga je

Polumaraton može trčati svaka osoba pod uvjetom da je zdrava. Brojni su rekreativci koji su zahvaljujući redovnim treninzima, disciplini i snazi volje uspjeli istrčati 21 km. Među njima su tinejdžeri, osobe zrele dobi, pretile osobe koje su odlučile smršati i promijeniti životne navike, starije osobe, muškarci, žene. Na internetu možete lako pronaći programe treninga koji će vam pomoći da uđete u formu za polumaratonsku trku.

Ljepota učešća na dugoprugaškim trkama je, između ostalog, i u tome što vi kao rekreativac stajete rame uz rame s profesionalnim takmičarima i radujete se unaprijed svom rezultatu iako znate da nećete pobijediti druge. Ali hoćete sebe.

Kako se prijaviti

Predregistraciju možete izvršiti putem interneta dok će se vaša registracija smatrati potpunom samo nakon što organizatoru trke na naznačeni račun uplatite startninu. Dan ranije ili neposredno pred trku ćete podići svoj startni paket u kojem se uz startni broj najčešće još nalaze majica i promotivni materijali sponzora.

Startni broj koji ćete zihericama zakačiti na svoju opremu na mjesto gdje vam neće smetati dok trčite, sadrži senzore koji će mjeriti vaše vrijeme prolaska kroz start i ciljnu kapiju. Tokom trke, na stazi, postoje kontrolori koji bilježe vaš prolaz kako ne bi bilo zloupotreba.

Osim dobre pripreme, za učešće na polumaratonskoj trci vrlo je važno procijeniti vlastite kapacitete i trčati svoju trku, a ne tuđu. To znači da ćete prema vlastitoj kondiciji, raspoloženju i mogućnostima trčati trku, pazeći da vas ne ponese masa s kojom krećete sa starta. Organizatori trka često angažiraju tzv. pejsmejkere, odnosno iskusne trkače i trkačice koji imaju zadatak da predvode različite grupe učesnika po vremenskim kategorijama i dovedu ih do cilja u željenom vremenu.

Posavjetujete se s iskusnijim trkačima, pomoći će vam da procijenite svoje mogućnosti i definirate prolazno vrijeme koje želite postići. Ukoliko mislite da vam pejsmejker nije potreban, možete koristiti sportski sat ili trkačku aplikaciju na mobitelu. Mali savjeti pred trku:

Dobro se odmorite. Noć uoči trke ćete biti napeti i možda se nećete uspjeti kvalitetno naspavati, ali je za vaš dobar nastup na trci ključno da ste prethodnih dana dovoljno spavali i odmarali, tj. da nećete na trku sa sobom ponijeti i hronični umor.

Ne pijte alkohol prije trke jer dovodi do dehidriranosti. Ne koristite omamljujuća niti sredstva za smirenje. Da biste spriječili dehidraciju, unosite vodu i izotonočne napitke redovno.

Nekoliko dana prije trke počnite konzumirati hranu koja će pomoći skladištenje glikogena u mišićima i jetri, odnosno skladišne forme ugljikohidrata ključnih za proizvodnju energije (tzv. carboloading).

Na dan trke doručkujte ono što ste već isprobali i što znate da vam neće smetati. Nemojte obuvati niti oblačiti ništa što do sada niste nosili, čak ni nove neisprobane čarape.

Mjesta koja su izložena trenju (prsti na stopalima, pazuh, intimni dijelovi, bradavice) namažite vazelinom.

Iako organizator trke na okrepnim stanicama obično osigura vodu, ako ćete se bolje i sigurnije osjećati, ponesite svoju bocu.

Neće vam se desiti ništa loše. Zbog neiskustva, učesnici početnici uglavnom strahuju da bi im se moglo desiti nešto strašno, kao što su kolaps ili srčani udar. Ako ste obavili potrebne zdravstvene  preglede i poslušali savjete, nemate razloga za brigu.

Piše: Sanja Kavaz, autorica bloga „Trčim jer strčim“

Šta još treba znati

Organizatori trka uglavnom vode računa da učesnicima u zoni starta osiguraju sigurno mjesto za ostavljanje ličnih stvari. Najčešće su start i cilj na istom mjestu ili su blizu kako bi vam se po završetku trke bilo lako vratiti po lične stvari. Tokom staze su raspoređene okrepne stanice na kojima su voda i/ili izotonični napici. Obavezno stanite i predahnite uz okrepu.

Polumaraton se smatra zahtjevnom disciplinom zbog čega svi učesnici koji završe trku dobivaju medalju. Zapamtite to i neka vam trenutak nakon prolaska kroz cilj kada vam oko vrata stavljaju medalju bude pred očima dok trkačkim korakom budete prelazili stazu.