ZDRAVLJE U KUĆI

Toplina pogoduje virusima na koži

Infekcije koje vrebaju tokom ljeta

Dr. Katarina Dujmović, dermatovenerolog

27.8.2014

Virusne bolesti kože česte su u ljetnim mjesecima. Neke od njih karakteristične su za dječiju dob, lako se šire i zato je važno na vrijeme se obratiti dermatologu.

Moluske (molluscum contagiosum) je virusno oboljenje kože koje se manifestira pojavom papula koje su voštanog izgleda. Bolest je najčešća u dječijoj dobi. Papule voštanog izgleda, bjelkaste do žućkaste boje udubljene u sredini, mogu se pojavljivati grupirane ili razasute. Uglavnom su lokalizirane na licu, vratu, kapcima, pazusima, itd.

Širenje po tijelu

Prognoza je dobra, samo postoji oprez kod djece koja boluju od atopijskog dermatitisa jer se kod njih autoinokulacijom mogu prenijeti brojne moluske pa nastaje eczema molluscatum. Roditelji obično ne obraćaju pažnju kada se moluske tek pojave u manjem broju, nego se obraćaju dermatologu kada se prošire po tijelu i kada se pojave kod više članova porodice.
 
Herpes zoster se ubraja u oboljenja kože uzrokovana virusom varicella zoster. To je bolest odraslih ljudi, jer se kod djece pojavljuje izuzetno rijetko. Najčešće se javlja nakon 60. godine, i to češće kod osoba koje imaju neko hronično oboljenje, maligno oboljenje ili su pod imunosupresivnom terapijom.

Nekoliko dana prije izbijanja promjena na koži, pacijent se u većini slučajeva, ali ne i uvijek, osjeća loše, umoran je, ima blago povišenu temperaturu, osjećaj pečenja i neuralgične bolove koji mogu biti jako izraženi i veoma su karakteristični za herpes zoster.

Zatim se javlja crvenilo određenog područja kože na kojem se ubrzo vide grupe diseminiranih papula, koje se brzo pretvaraju u vezikule, a potom i u pustule. Sve ove promjene su u većini slučajeva smještene jednostrano. Kada se pustule sasuše nastaju kraste koje otpadaju za desetak dana.

Uz adekvatnu terapiju važno je da pacijent miruje i ne kvasi zahvaćeno područje.

Obične bradavice

Herpes simplex virusna je infekcija koja kod ljudi uzrokuje različite promjene na koži i sluznicama. Na koži ili sluznicama stvaraju se grupirane, sitne vezikule, koje se za dan dva zagnoje. Nakon toga nastaje krasta, koja kroz nekoliko dana otpadne. Najčešće se javlja na usnama, oko nosnog otvora, ali se može javiti i na oku što može dovesti do komplikacija.

Recidivirajući herpes simplex se javlja kod određenog broja ljudi, i to često nakon provocirajućih faktora kao što su temperatura, stres, uzimanje lijekova, itd. Čest je i genitalni herpes koji se ubraja u spolno prenosive bolesti.

Veruke ili bradavice uzrokuje HPV. Postoji nekoliko tipova bradavica, a najpoznatije su vulgarne ili obične bradavice, koje se često javljaju kod djece. Najčešća lokalizacija im je na rukama u obliku tvrdih, hiperkeratotičnih papula, boje kože. Bradavice na tabanima mogu biti veoma neugodne, bolne i često zahtjevne za liječenje zbog svoje lokalizacije.

Končaste bradavice se najčešće javljaju na vratu i licu i mogu se pojaviti u velikom broju.

Pogađa djecu

Exanthema subitum je virusna dječija bolest, a manifestira se tako što se javlja temperatura koja traje tri dana, nakon toga temperatura padne na normalu, a pojavljuje se osip prvo na trupu i vratu, a zatim se širi na ekstremitete i lice.