GLOBUS

Ruska oklopna vozila napreduju na jugoistoku Ukrajine

U koloni od 100 mašina tenkovi, lansirne rakete ..

Fena

27.8.2014

Ukrajinska vojska je izvijestila u srijedu o napredovanju ruske kolone oklopnih vozila na jugoistoku Ukrajine, gdje se otvorio novi front u ponedjeljak.

- Imamo informacije o napredovanju kolone koja se sastoji od 100 mašina, među kojima su tenkovi, oklopna vozila, višestruke lansirne rakete Grad, na cesti Starobeševe-Telmanove - precizirao je pres- centar glavnog zapovjedništva ukrajinskih operacija na istoku u saopćenju.

Ova kolona "obilježena trouglom i bijelim krugom" se kreće prema mjestu Telmanove, dvadesetak kilometara od ruske granice i 80 kilometara južno od Donjecka, uporištu proruskih pobunjenika. Telmanove se nalazi četrdesetak kilometara sjeverno od Novoazovska gdje su ukrajinske vlasti potvrdile da su u ponedjeljak zaustavile kolonu oklopnih vozila.

Redovne i separatističke proruske snage su razmijenile artiljerijsku vatru u utorak. Proruski pobunjenici su saopćili u ponedjeljak da su pokrenuli kontraofanzivu južno od njihovog uporišta u Donjecku što je izgleda pokušaj da stave ukrajinsku vojsku u obruč. Prema ukrajinskoj vojsci, druga kolona sastavljena od šest raketnih bacača Grad i kamiona s borcima ušla je iz Rusije preko mjesta Dibrovka 110 kilometara istočno od Donjecka. U Donjecku su poginula tri civila u 24 sata od gelera u okrugu Petrovski (na zapadu).